fenomena kena tindih???

 

 
Fenomena kena tindih… kepercayaan dan kebenaran..

Just to share…
betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,
hujung jari, terasa berat kat dada… nampak mender2 pelik2 (hantu,
makhluk hitam dan sebagainyer) …..

citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer
‘sleep paralysis’ ..

Sleep paralysis atau dimelayukan ‘lumpuh waktu tidur’… adalah condition
yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary
(sementara). ….

temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic
paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak
atau REM (rapid eye movement…. . waktu nyenyak ni, bijik mata kiter
gerak2)
stage…. otak akan bagitau badan kita suruh rehat… so, badan kiter kira

macam switch off kejap…. REM atonia (tader muscle tone)……

ok, otak kiter pun ader switch off button…. dipanggil reticular
activating
system (RAS)…… bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off
RAS
ni… so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer
yang on…. kirenyer screensaver laaa or hibernate…

so, bila kita bangun, RAS switched on balik…… kita sedar fully awake
state…. tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh

switch on balik badan kiter…. maka masa tu laa badan kita lumpuh
seketika… before otak activate balik…. mmg menakutkan tapi benar….

tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full. .kadang2 partial
atau
sebahagian jer.. .tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain
lumpuh etc….

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan
hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi
pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan,
terasa mender sentuh/hempap dll..)

sebab2 atau mender2 yang boleh menyebabkan sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni… penat sgt)
4. stress yang byk kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba
esok gi panjat gunung, kayuh beskal…. heheh extreme sgt contoh  ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

**ni article yg dipetik … but if to ask my opinion >> dua dua perkara ni ade…satu sbb mmg badan sort of lumpuh..if to refer scientifically, n another one is mmg dikacau..sbb kes dikacau ni..klu sorg je yg nampak x pe lg..tp kalau dua tiga org nmpk mende sama waktu sama, x kn dua dua lumpuh n visualize rupe yg sama kn??

nehow…sesama la kita menerima ilmu baru, n open mind kita..
 
 
-sharing opinion from insan hina dina..syifa-
Sesungguhnya orang-orang kafir itu tidak akan beruntung
(al-Quran 23:117)

7 thoughts on “fenomena kena tindih???

  1. bgs bgs..ilmu baru..pnh dgr gak psl scientific explanation bout dis thng..tp btol gak ek ade kaitan ngan makhluk halus?..wallahua’lam

  2. btw..ni nada..takleh ltak name la..jgn kate kne wat blog plk kt msn nii…hehhe^^
    yg satu tu pn taktau leh manage ke tak..hihihii
     

  3. hoho. kutuk terang2an.. ala, sy paksa nada sbb nk soh dia upload gmbr..
    yg kau plak nk soh kau bg komen. tp nampaknya x berjaya lak..
    heh~ ;p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s