a long day for us

yesterday was a very very long day for umi, maria and syifa
**although kitorang just keluar for 12 hours..but still..a long day**
from 11 to 11..kami berlegar legar area gwanghwamun,jongno,jonggak untuk menyelesaikan pelbagai perkara

helping ira finding her electronic components for final year project

we first start the operation of the day dengan mundar mandir kat bangunan yang jual electro components kat jongno..
ira had listed what she needed, so kami dok membantu cari kedai la..
sakit pinggang..ke sana ke mari..
nak tolong suggest kedai pun macam x boleh, dah lama sangat tak pergi jongno area ni..
and at last, dapat la jugak kat kedai kakak yang baik….
bagus bagus….dah teduduk depan pintu dah time sampai kedai dia…penat~
kesimpulan subkisah ni,
a)dah tau nak menolong orang mencari barang….sila breakfast dahulu..ni x…orang sibuk cari kedai jual ic, kita dah tercungap cungap x cukup tenaga..
b)sila pakai kasut yang selesa untuk berjalan banyak~

ambushing ajoshi!!

the main goal for today…..
we ambushed one ajoshi of colcak to claim several things for our final year project..
actually he had been late from the dateline we set to complete what supposed to be completed..
so dengan muka garang tapi blur nya..kitorang sardin je tunggu kat kedai dia, in order to konon2 urge dia setelkan cepat2…
dia pun siap tegur.."jangan la buat muka camtu..takut~"
aha..ajoshi nih..dah memang nak bagi takut..tu yang wat muka camtu..kalo x de objektif, sesia la..
so rupanya..rupanya dan rupanya…
orang korea ni leh je x menepati janji, waktu dan sewaktu dengannya..
kitorang sampai blur nak handle ajoshi ni camne…sebab selama ni x nah deal orang korea yang serve service to public wat hal macam ni kan..
from 1 to 6, kitorang bertapa kat kedai tu *memangla ada keluar lunch kat mr pizza dua jam setengah between those times kan*, and at last dekat2 pukul 7, dapat la jugak ape yang diperlukan tu..드디어~
so kesimpulan untuk subkisah ni,
a)jangan pandang tinggi sesuatu kaum tu sebab ada je slack dalam society tu…dan jangan pandang rendah sesuatu kaum tu, sebab ada je bagus nya dalam society tu..aha..relevan ke? (read: refer to pangai sendiri yang salu ada bias opinion between service di malaysia dan korea)
b)sentiasa bersedia untuk deal dengan orang yang membuli kita…dia ingat with us, ladies like this, appear like this, soft-spoken *not me…my kawans* like this..boleh senang senang buli la kan..memang pun dia senang..so kena garang lepas ni!!!
c)bulatkan mata kalau nak bagi korean takut!! *heheh..xdela niat pun nak wat muka garang sebenarnya..x dengar ape dia cakap je..sambil terbesarkan mata, sebut pardon kat dia..dia dh ingat kena marah ~*
d)jangan makan pizza banyak sangat sampai penuh satu badan…kan dah ngantuk..눈치 까지 없다..ajoshi tu minta tolong ape pun sume blur, tak tau kena buat ape

mad cow disease hysteria at korea

dengan menda gabak dari ajoshi ni, kami pergi pusing pulak gwanghwamun n jonggak untuk berkugyong…
maria nye idea la ni…dah tekabut kabut x cukup tangan nak bawa menda gabak tu…lagi ada hati nak suggest idea idea yang agak kurang bernas…
tapi sebab umi pun laju je angguk setuju, so no hal je la kan..sambil gilir2 bawa…kami pun berpusu pusu la sekali meredah malam kat seoul tu..
tapi 생각 보다 사람들 너무 많다~..
so agak pelik..ingatkan sebab 주말 or sebab dah 봄 yang peringkat panas kan, so sume orang rajin nak melepak kat coffee shop kat area sana tu..
yang kami ni pun ngada ngada la join the crowd, makan kat roti boy cafe…sedap~
and on the way back, baru perasan rupanya koreans were doing reformation..
nice experience though..so kami yang jahil dan suci ni pergi la terjenguk jenguk kt keliling orang yang pegang lilin tu..ape yang dijeritkan..*imagine this thing with menda gabak colcak kat tangan…serious susah nak gerak*
ngan polis merata rata berkawal, ngan kitorang blur blur tak tau kisah semasa, dok baca sepanduk dorang pegang…
memang lawak betul…*although untuk koreans kat situ, situasi nya adalah tense la kan*
pastu dah abih baca sepanduk, kami pun beredar la kan..especially bila ada yang dah menjerit kat mic tu sambil nangis2 plak…dah seriau dah~
risau gak tetiba ada kamera yang captured gambar kita..pastu letak dalam surat khabar, pastu kitorang pun kena panggil dengan cik hanisan sebab join sumthing memberontak camni…kena hantar balik kang…aha~
so when i went back, searchin in d net, ni la kisah nya.

Photobucket


Hysteria over mad cow disease is reaching boiling point in South Korea (photos of candle vigil),
triggered by recent pre-FTA concession by South Korean President Lee to
remove ban against US beef and boosted by a timely sensational episode
on PD Notebook, a Korean version of 60-minutes.

Some 10,000 South Koreans
gathered in Seoul late Friday to peacefully protest the government’s
decision to resume U.S. beef imports, despite outcry over the safety of
the product once banned over concerns of mad cow disease.

The South Korean government has agreed to fully open its market to U.S. beef by the middle of this month. If the deal
takes effect, it will be the first time in almost five years that Seoul
has allowed the import of bone-in cuts from cattle over 30 months old.

http://kr.news.yahoo.com/service/news/shellview.htm?linkid=12&articleid=2008050220090982523&newssetid=82

Photobucket


so kesimpulan subkisah ni,
a)sila ambil kisah pengetahuan semasa….xde la terkial kial membaca sepanduk sambil dahi bekerut kerut
b)sila jangan berjalan time orang tengah reformasi…banyak orang!!!!jenuh nak mengelak dari orang keliling terkena bucu tajam mende gabak kitorang tu~

and we continued our journey with some stopping-by at several shops, testing shoes la..testing base and foundation la..testing lotion itu ini…and at last, sampai rumah pukul 11…
yasmin n nadziroh yang pegi kugyong tengok bebiri kat tempat yang 4 jam dari seoul pun dah sampai dulu…
bak kata syifa, tempat nak uruskan colcak ni kan ke lima jam dari seoul~

kesimpulan keseluruhan, sila pergi tengok biri biri kalau sebenarnya masa yang diambil untuk ke sana lagi sekejap dari berlegar legar di jongno~

**apepun, banyak hal final project yang dah disetelkan yesterday…gelabah la tunggu hari jumaat ni nak present…banyak lagi x buat ni..pada sape sape yang berkenaan, sila la doakan untuk saya~~..saya nak grad tahun ni, saya nak balik tahun ni, saya nak hidup di negara lain pule~..moga pass colcak jumaat ni..amiiin…**

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s