cikgu circuit saya…

Photobucket
di atas ini adalah peribahasa korea…
maksud: tanam kacang, dapatlah kacang..tanam kacang merah, dapatlah kacang merah..
*peliknya bunyi nya bila dah translate*
definisi: usaha itu bergantung pada kita sendiri, kalau kita usaha banyak itu, hasil nya banyak itu lah..kalau kita usaha lebih lagi..hasilnya lebih lah..
*ayat ini juga berbunyi pelik..bahasa syifa semakin hancur -_-*
peribahasa ini cikgu saya yang bagi semalam..sewaktu dia mengajar circuit analysis, dia kena terangkan mengenai phasor, sin and cos…
dan dia tak tahu bagaimana untuk menerangkan supaya kami faham..*sebenarnya semua orang dah faham pun, cikgu saja buat kami pening*
maka dia menggunakan peribahasa ini, dan mengaplikasikannya sebagai….
kalau kita guna sin untuk voltage, maka dapat sin lah..kalau kita guna cos untuk circuit, maka dapat cos lah..
semua orang tergelak…ada pulak guna peribahasa dalam konsep itu…~
salah definisi pun ye..salah konsep pun ye..
sebab kan ke kalau kita kamirkan cos, dapat sin!

cikgu ini betul lah..hari ini dia reveal rahsia cara dia buat soalan exam kami..
iaitu dengan meniru circuit dalam buku by copy pasting…
siap demo cara tadi…supaya kami tau cara dan senang copy paste any circuit dalam file power point…
bila dia perasan kami terlopong tengok cara dia….dia kata kami ‘kekampungan’…
ya rabbi~

apa pun, pengajaran cikgu sangat menarik!! *my professor yang paling lawak dan menarik for my core subjects*
saya sangat suka belajar dalam kelas dia…*tapi dia memang menerangkan dengan sangat bagus*
marilah masuk kelas dia..
dan marilah kita mengambil moral of value dari peribahasa di atas~
maka berusahalah untuk apa yang diimpikan..tidak boleh mengimpi tanpa berusaha secara setimpal ^_~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s