bagi lah apa yang kita suka ^^

Photobucket

Sadaqah should not be a question of giving away something because it is of no use. Sadaqah in its true sense is to give something that is valued. One Imam (AS) used to give sadaqah of sugar in particular. When asked why he replied because he liked sugar he gave it in sadaqah.

Rasulallah (SA) explained the virtues of sadaqah to his ashab Abizar (RA).

  • The first form of sadaqah is to free the enslaved.
  • He should cook lots of food and give out the surplus.
  • If he is knowledgeable he should give good advice.
  • One should give physical help to the weak.
  • If not possible then one should help the oppressed.
  • If not possible then one should clear obstacles from the pathways of muslimeen – their physical roads or their means to working.
  • If nothing else is possible one can at least avoid causing any difficulty to anyone else.

officially..today is our first real class…

last week was just to attend the class we have registered to observe the kyosu and consider to remain taking the subject or not..

so minggu lepas adalah heaven..kelas hanya 20-40 minit..

itu pun dah belagak penat macam kelas tiga jam straight…bukak puasa membaham macam ape…

anyway..i rili don have any spirit and willpower to menjadi rajin and struggle..

i think salah cuti la…kenapa la sekolah bagi cuti lama sangat..

kan dah tau cuti lama lama ni tak baik untuk seorang pelajar…

nanti mereka menjadi malas dan lambat bergerak…

contoh terdekat: saya!

tadi kelas pertama untuk minggu ini, saya seperti terawang awang..nampak cikgu kumat kamit kat depan..perkataan ape dia sebut agak tidak berbutir..*bukan salah cikgu cakap slow kerana dia semangat sahaja..dan bukan salah saya duduk belakang kerana saya duduk betul betul depan lcd ppt*

tapi kerana otak tak dapat nak compute..nasib baik saya tahu apa nama kelas yang saya masuk tadi..at least la kan *walaupun hakikatnya saya masih silap bawa buku…betapa nya nak kata tak ada hati nak belajar…buku pun tak betul~!* haih~

bila boleh kutip balik semangat yang berterabur ni?

jadual tidak pack..thank GOd for that…tetapi subjek sampai 8, termasuk colcak..

wah..register subjek seperti saya lah insan paling rajin di hanyang..~

semoga tiada orang lain mendapat penyakit ini..

junior del, anda semua tidak boleh tiru ye malas ini..anda banyak lagi subjek nya..perjalanan masih jauh lagi..aha..

hish..pemikiran ini~ *sungguh tidak patut*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s