interview = merepek meraban

salam wth..

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ
فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن آُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ
 وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

59. “Wahai orang-orang yang beriman! Ta’atilah kepada Allah dan taatlah
kepada rasul dan pemerintah-pemerintah dari golongan kamu. Kemudian
jika kamu bertentangan pendapat mengenai sesuatu persoalan, maka
rujukkanlah kepada Allah (al-Quran) dan rasul (as-Sunnah) jika kamu
benar-benar beriman kepada Allah dan kepada hari Akhirat. Tindakan itu
adalah lebih baik untuk kamu dan lebih elok akibatnya.”

ingatan yang sangat sesuai kepada kita selaku pemimpin…
tak kisah lah kepada siapa pun..diri sendiri, kawan kawan, keluarga, satu persatuan, negara atau apa jua lah..
when we come into opinion clash..the best reference are the main two sources…
no need to bercakar cakar, bertarik tarik rambut untuk menegakkan pendapat masing masing..
yang tu…gaduh sampai muntah pun tak kan dapat solution kalau dua dua dah kepala ferum seperti saya~ *mode sedar diri*
apa pun, as a leader..we have to be rational and fair..
fair to consider all ideas and opinions…
to select and come up with the best solution..
pendek kata..bijak..
not bijak mengeluarkan pendapat bernas sahaja, tetapi bijak menerima pendapat bernas orang lain juga..
jangan ego seperti syifa juga~ *mode sedar diri lagi*

Daisypath Vacation PicDaisypath Vacation Ticker

asalnya saya terfikir untuk countdown departing day kami (27.2)..
read:to remind me the left time.. to cherish and treasure all the moments here…don’t misunderstand it as i’m eager to go back there ok..NO I’M NOT!! *tak kira walau berapa banyak orang pressure suruh balik malaysia*
tapi oleh kerana saya berjanji untuk tidak meletakkan perkara sedih dalam entry..
maka saya mengira hari kami graduasi~!! *gegege..aci tak awak?masih menjaga janji kan?*
tadi saya dapat msg dari asyraf…dengan nada evil nya dia berkata,
"hahaha..lagi sebulan kita bergelar student!!"
suke ye asyraf?
*disebabkan hidup seorang pelajar degree sudah di hujung tanduk..maka semangat saya juga ada sipi sipi telur je lagi…pegang pensel pun malas…padahal ada exam isnin ni~*

tadi saya ada interview..
first interview saya untuk memulakan alam pekerjaan..
saya tidak bersedia..*yang sebenarnya saya tidak tahu nak sediakan apa*
malaysian candidates are 19.. dan kami buat office di eljiro sam ga itu seperti office tuk kami sendiri..
bising mengalahkan orang jual ikan…
kiswire company..
a cable company..the parents company is at korea, and two of the subsidiaries are at pasir gudang, johor…
saya merepek meraban sewaktu diberi peluang berkata kata tadi..
sungguh suka bila kita merepek, dan ada orang pula yang tekun mendengar…
dan bertambah suka bila yang mendengar itu adalah manager, director and vice pres..
aha..~
saya rasa seperti ceo~
dan sesuatu yang baru bagi saya, bila kita pergi interview di company korea ini, kita dibayar!! *ok..mungkin ramai yang kata saya ketinggalan zaman sebab baru tahu..tapi peduli apa saya, siapa suruh tak tulis dalam blog masing masing*
mereka membayar keringat kita yang berusaha pergi untuk diinterview di company mereka..kunun kunun untuk duit makan dan duit transport kita..
which is sebenarnya jihacol dari hanyang ke eljiro adalah 900 won..kenapa mereka bagi 20 000, 30 000 won?
lagi besar company itu, lagi banyak duit mereka hadiahkan kepada kita..
lepas ni saya naik teksi je lah pergi interview~

apa pun, a nice experience *walaupun hanya blabbing..which kat bilik pun saya selalu buat~* to go to interview..
and there are a lot more series of interviews we have to go after this..
tak tahu kenapa banyak sangat…
kali ke enam belas saya pergi interview, saya rasa memang saya yang akan tanya orang orang dalam bilik tu..

dan malamnya, kami hanyangians mempunyai gathering nasi ayam..~
wah~
go hanyang go..!
sirius i’m telling you…sangat sedap..
and you know when i said sangat sedap..it means sangat sedap~
sugo kepada yasmin ratna nana paije zul *siapa lagi ye?*
saya sangat letih..maka hanya duduk main game hp sambil menunggu makanan dihidangkan sambil mata sayup sayup tutup…

*kepada incik tutor, walau macam mana anda suka tongkat itu..sila sembuh dengan segera supaya tongkat itu dapat diframe dan tidak perlu digunakan lagi..syafakallah*

4 thoughts on “interview = merepek meraban

  1. alolo..risau ke syifa org tu bertongkat. ha..ha..ha..
    all the best dgn interview yg berlambak2 itu…ni i/view nk cari keje ke i/view berlatih jd interviewer??
     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s