a great investment for a great effect….

salam wth
yesterday, with nada..we went to putrajaya for iftar..
at masjid besi!!
kekeke..actually i did not know about the existence of this mosque..haih…*geleng kepala kat diri sendiri*
till nada texted me and urged me to go together… hehhe..urged ke ek..ke sendiri terasa diri diperlukan sebagai peneman?
so here we were…so nice..so beautiful..
kebetulan pula semalam menteri wilayah ada buat majlis berbuka puasa bersama..
maka makanan menjadi lebih menarik dan istimewa..
mereka juga memberi doorgift raya cookies tapi kami melantak nasi sehingga tak sempat nak trace kat mana sumber gift itu diberi..haih..
interior yang menarik, cooling system yang unik *tiada aircond tetapi menggunakan kedinginan air*, senibina yang memang marvellous, dan sangat selesa…
ada taman dan kolam di dalam masjid~
 

Photobucket

 
banyak opinion mengenai masjid besi ini..
dikatakan sangat mahal sehingga mencecah 180 juta hengget untuk pembinaannya..> maka membazir
dikatakan sangat cantik pembinaannya..> maka menjadi penarik
dikatakan sangat dibangga banggakan pembinaannya..> maka riak
dikatakan sangat besar..20000 kapasiti..> maka selesa
terpanggil untuk memberi pendapat sekali..*walaupun tak tahu siapa yang akan baca…kekeke..*
based on my own experience going there, memang masjid ini mahal..tengok pun tahu kan..unik dengan material besi nya yang menjadi bahan utama pembinaan..
mungkin ada orang kata membazir..dan mungkin juga benar fakta itu..tapi proven, memang masjid ini menarik ramai orang untuk pergi ke sana dan beribadat..
suasana yang menarik, pemandangan yang cantik, kemudahan yang menyelesakan, memang cukup aset untuk menggalakkan orang datang dan bersolat…boleh juga baca quran di sebelah pokok, atas rumput dan tepi kolam *memang orang buat*..
saya sendiri sangat suka environment nya dan ingin pergi lagi berjuta kali ^^
so mungkin kita boleh fikir di sini, daripada kita bazirkan pada pembinaan lain yang mengarut..it is better when we spent the money for a mosque…
a great investment for a great effect….
and most likely it will let nonmuslim look us higher when they see the architecture..
but still, kita tahu fact tanda tanda hujung dunia adalah apabila orang bermegah megah dengan masjid dan binaannya.. 
maka kena fikir pula, dari kita spend duit ke binaan masjid yang boleh dikurangkan menjadi 1 juta, baik kita salurkan ke tabung kebajikan dan derma orang susah… 
 
plan rationally..islam is the best!
 

Photobucket

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s