lain orang..lain pandangannya… > saja nak paste..

 

Harakah Daily

Sofi Wahab   

Keputusan CEO PMBK, Ariffahmi Abdul Rahman meletakkan jawatan atas nasihat Tok Guru Aziz membuktikan bahawa kerajaan PAS, PAS dan pimpinan PAS lebih terbuka dan sering mendengar nasihat yang baik dari sesiapa sahaja.

Tok Guru sebagai Menteri Besar mempunyai kuasa untuk tidak menasihati Ariffahmi yang juga menantunya supaya tidak meletakkan jawatan. Namun oleh kerana sifat terbuka dan ikhlas beliau Tok Guru bersedia melakukan perkara tersebut.

Kalau pimpinan Umno/BN sudah tentu tidak akan tunduk kepada nasihat dan saranan orang bawahannya. Tetapi inilah sikap pemimpin PAS yang bersedia melakukan apa juga kebaikan hatta tindakan itu sukar dan memberikan yang tidak kurang besarnya.

Kini bersediakah pemimpin Umno/BN melakukan apa yang dilakukan oleh Tok Guru. Berani dan sanggupkah pemimpin Umno menasihatkan anak, adik, saudara dan kawan mereka meletakkan jawatan di mana-mana agensi kerajaan dan pejabat kerajaan yang ada kaitan dengan mereka. Kalau berani sila buat! -surat pembaca, HARAKAH DAILY

 
Ketidaktegasan Nik Aziz Bukti Kelemahan Kepimpinan PAS

Mstar online

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ketidaktegasan pendirian Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat dalam membuat sesuatu keputusan adalah satu bukti kelemahan kepimpinan PAS.

Beliau berkata bahawa dalam membaut keputusan jika sesuatu perkara itu ada kepentingan peribadi, Nik Aziz mempunyai sikap memilih, tidak tegas, tidak konsisten dalam banyak hal dan kadangkala bercanggah.

"Seperti soal dia mendapat tajaan nak pergi Mekah, dia kata okay, selepas itu kata tak okay. Tetapi tahun depan, dia kata jika ada orang nak taja, mungkin dia nak pergi juga. Jadi, kita tak tahu dia pakai hukum apa.

"Jadi, nampak sangat kepimpinan sebegini yang tak konsisten, tak bersandar kepada perkara yang jelas, langsung tidak telus. Bagi saya, ini menunjukkan satu tahap kelemahan dalam daya kepimpinan PAS sendiri," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Mineral Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai arahan Nik Aziz supaya menantunya Abdul Ariffahmi Abdul Rahman meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Muhyiddin berkata bila tidak konsisten, macam-macam perkara boleh berlaku dan akan menimbulkan syak wasangka.

"Kadang-kadang kita lihat bukan kita sahaja keliru tetapi juga pemimpin dan ahliahli Pas yang keliru dengan apa yang diputuskan oleh beliau. Sekian lama dia sudah berada di situ, hala tujunya juga sudah tidak berapa jelas lagi," katanya.

Muhyiddin berkata keputusan agar Abdul Ariffahmi meletak jawatan adalah keputusan Nik Aziz walaupun sebelum ini beliau mempertahankan kedudukan menantunya itu.

"Nik Aziz mempertahankan (pelantikan itu kononnya kerana) semuanya ikut peraturan dan tidak menyalahi, dan hari ini, buat keputusan berbeza pula dan minta menantunya berhenti.

"Bila sudah ada soal kepentingan dia sendiri, tidak konsisten, (itu) mencerminkan soal ketidaktentuan dari segi membuat keputusan dan pendirian," katanya.BERNAMA

 

Ahli Parlimen PAS rakam tahniah kepada Tuan Guru

Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Ahli parlimen PAS merakamkan ucapan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman kerana mendahului keputusan parti berbanding kepentingan peribadi dan keluarga.

Ahli parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusuf Rawa dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi tadi berkata, tindakan Nik Aziz yang menerima keputusan parti untuk menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan merupakan satu tindakan yang mempamerkan ketinggian integriti beliau sebagai seorang Menteri Besar.

"Kami (ahli parlimen PAS) mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan (Nik Aziz) kerana telah menerima keputusan yang telah dibuat oleh PAS pusat agar beliau menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan."

"Ini satu tahap integriti yang saya kira cukup baik bagi pihak menteri besar kerana akur tentang keperluan untuk menjaga kepentingan PAS termasuk kepada menantu beliau,Ariffahmi yang juga akur dengan keputusan yang dibuat oleh parti bagi memelihara kepentingan dan kesejahteraan serta integriti parti," katanya.

Mujahid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat turut berharap agar tindakan Nik Aziz itu dapat dicontohi oleh pemimpin-pemimpin parti lain dan juga rakyat.

"Kami mengalu-alukan keputusan itu dan ia boleh  menjadi satu contoh yang baik kepada orang ramai betapa integriti perlu diletakkan lebih utama daripada apa-apa sahaja kepentingan,"

"Kami menyokong, kami harap ia boleh jadi contoh kepada orang lain tentang sikap yang ditunjukkan oleh Tok Guru Nik Aziz dan juga menantu beliau sendiri yang sanggup membuat keputusan itu di atas kepentingan integriti dan juga parti," katanya lagi.

Tindakan Nik Aziz dan Ariffahmi juga ujarnya membuktikan bahawa PAS merupakan sebuah parti yang terbuka dan menjaga disiplin.

"Ini memberikan gambaran bahawa PAS ini bukanlah satu parti yang hanya membuat sesuatu mengikut kehendak tetapi ada batas-batasnya dan mereka akur dengan kehendak dan kepentingan lebih tinggi iaitu jawatankuasa pas pusat," ujarnya.

Sidang media berkenaan turut disertai Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husain, Ahli Parlimen Padang Terap Nasir Zakaria dan Ahli Parlimen Sik Che Uda Che Nik.

Nasir dalam pada itu menyifatkan tindakan Ariffahmi meletakkan jawatan sebagai tindakan bijak untuk jangka masa panjang.

"Tindakan Ariffahmi satu langkah yang jauh ke hadapan dan saya kira ia sepatutnya menjadi satu contoh kepada rakyat dan pemimpin malaysia dalam usaha memelihara integriti terutamanya kerajaan dalam berhadapan isu-isu yang dikatikan dengan nepotisme dan sebagainya," katanya yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Pusat.

Semalam Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS selepas pertemuan dengan pimpinan parti di kediaman Menteri Besar, JKR 10 mengumumkan persetujuannya menasihati Ariffahmi meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Pertemuan semalam turut disertai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din, dan Bendahari Dr. Hatta Ramli.

 
Nik Aziz Disaran Nilai Kedudukan
Mstar online

KOTA BAHARU: Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat diminta menilai kedudukannya sebagai Menteri Besar Kelantan berikutan kegagalannya menangani isu pelantikan menantunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Ketua Penerangan Umno Kelantan, Dali Hussin, berkata sudah sampai masanya Nik Aziz melihat sama ada beliau masih layak memimpin kerana sudah ada anggota Pas yang tidak menghormatinya.

Bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di kawasan Dewan Undangan Negeri Kijang di sini hari ini, beliau berkata kegagalan Nik Aziz menyelesaikan isu pelantikan menantunya Abdul Arifffahmi Abdul Rahman telah mendorong kepimpinan tertinggi Pas menasihatkan beliau supaya mengarahkan menantunya itu melepaskan jawatan berkenaan.

Dali berkata Umno khuatir jika isu itu berpanjangan ia boleh merugikan rakyat Kelantan.

Nik Aziz hari ini mengakui mengalami tekanan perasaan sejak kebelakangan ini disebabkan timbulnya isu mengenai menantunya itu.

Beliau berkata sejak isu itu dihebahkan menerusi media, jiwanya menjadi terganggu menyebabkan beliau terpaksa menghindari dirinya daripada bertemu dengan wartawan.

Namun, katanya, beliau berasa lega kini setelah isu itu diselesaikan dengan mengarahkan menantunya meletakkan jawatan. BERNAMA

 

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s