a special mall near selat tebrau

salam wth…

عن ابن عباس قال: قدم النبي صلى الله عليه وسلم المدينة فرأى اليهود تصوم
عاشوراء، فقال: ما هذا؟ قالوا: يوم صالح، نجى الله فيه موسى وبني إسرائيل
من عدوهم، فصامه موسى، فقال النبي: أنا أحق بموسى منكم، فصامه وأمر
بصيامه. (رواه البخاري ومسلم وأحمد وأبو داود وابن ماجه)



Dari Ibnu Abbas berkata: Setibanya Rasulullah saw di Madinah,
dilihatnya penduduk Yahudi Madinah berpuasa ‘Asyuuraa’. Bertanya
Rasulullah: Apakah ini? Mereka menjawab: Ini adalah hari yang baik,
hari yang Allah swt menyelamatkan Nabi Musa dan Bani Israel dari musuh
mereka, maka berpuasalah Nabi Musa. Rasulullah berkata: Aku lebih
berhak dengan Musa daripada kamu semua. Maka berpuasalah Rasulullah dan
disuruh sahabat yang lain berpuasa. (Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad,
Abu Daud dan Ibnu Majah)



++ Nabi saw berpuasa ‘Asyuuraa’ sebelum diangkat menjadi Rasul kerana
mengikut adat penduduk Makkah. Sesudah menjadi Rasul, baginda berhenti
dari berpuasa ‘Asyuuraa’ kerana menganggap ia adalah amalan jahiliah
penduduk Makkah. Namun setelah tiba di Madinah, baginda mengetahui
bahawa berpuasa ‘Asyuuraa’ merupakan daripada syariat Nabi Musa, maka
baginda berpuasa dan disuruh juga sahabat yang lain. (Rujukan:
Al-Muntaqa Syarah Muwattho’)




++ Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu semua…Kata-kata
Rasulullah ini dituju kepada Yahudi Madinah. Mereka beriman dengan Nabi
Musa, namun mereka merubah segala syariat Nabi Musa sewenangnya.
Manakala Nabi Muhammad beriman dengan Nabi Musa, baginda mengikut
syariat Nabi terdahulu selagi mana tidak diwahyukan perkara baru untuk
menggantikan syariat tertentu yang terdahulu. (Rujukan: Zaadul Ma’ad
karangan Ibnu Qayyim)

really..a late article for hari asyura..baru terfikir sebenarnya untuk meletakkan artikel ni..
sebab..
my bad..saya sendiri tak perasan semalam adalah hari asyura…
dah elok lepas makan piza minum susu ngap kerepek sekeping dua…baru tau date itu bila tengok berita..
haih..maka tak sempat untuk berpuasa..
mungkin boleh diganti dengan amalan baik yang lain la kan..tapi terkilan itu ada…
tanya incik nasrul hadi, dia pun lupa juga..dan menyalahkan hp myiman nya yang flat sebab charger tinggal di shah alam..
hp myiman: handphone fully islamic..juga dikenali sebagai handphone alquran..
ada audio dan text alquran lengkap dalam handphone itu…
ada himpunan hadis 40..
ada azan yang akan berkumandang setiap kali tiba waktu solat..
dan ada itu ini.. *promotion untuk handphone myiman..kekek*

saya tak sure ada reminder ke untuk hari hari kebesaran islam seperti hari asyura itu..
tapi saya tau somi saya saja menyalahkan handphone yang mati itu kerana tak mahu diri nya disalahkan..~!!

kelmarin we went to johor bahru *orang sini panggil jb as johor aje* sebab mati kutu tak tau nak buat apa kat rumah..
we thought as always…johor would be jammed..with cars and people…
surprisingly, we managed to reach danga bay after 20 minutes out from skudai..
wah..ini sungguh menarik..saya tak sempat nak berborak isi penting pun dalam kereta..baru intro je..
Photobucket
couldn’t think of any reason, since it was christmas break..we supposed everybody was in their long weekend, and want to find solace at places in johor…kekekek..but they were not…
but i liked it…we could just stroll down..have leisure walk and leisure drive along the city..in several minutes..
Photobucket
juga sempat makan otak otak danga bay yang sungguh sedap..
recognized by orang terengganu sendiri..sebab dari 10 daun dia beli tu, dia makan enam!!
50 sen sebatang untuk isi yang banyak *not like shah alam:60 sen sebatang untuk isi yang seciput*
so sebabkan teruja dengan kekosongan jb itu, kami pun berlegar legar lepas solat di masjid negeri untuk cari kedai makan..
masjid negeri: first time sampai..
kagum dengan kedudukannya di atas bukit di depan selat tebrau..
juga kagum dengan senibina nya..yang mengikut pendapat mata kasar kami, merupakan istana lama yang diubah suai menjadi masjid…
sementelah bahagian saf nya seperti tempat orang dulu mengadap sultan..
agak scary jika datang singgah masjid ini pada jam 12 malam >> komen nasrul hadi..

at last, we chose a pizza hut for our dinner place..since we wanted to find several things, n it placed in a mall…
maka shopping kejap sebelum makan..n the point here I want to stress about..
tengah shopping tu azan isyak berkumandang all over the mall..
ok..so kedai kaset dan video juga berhenti memainkan lagu untuk menghormati azan..
dan peniaga peniaga juga banyak yang meninggalkan gerai dan kedai untuk solat..
begitu juga pengunjung mall..
yang kita ni, terpinga pinga la mereka ni pergi mana kan…rupanya ada surau besar *but i think we can call it masjid since solat jumaat juga di situ*
di tengah tengah puncak mall itu..*i call puncak sebab dia macam tinggi sorang sorang*..
the most amazing part for myself is iqamat, bacaan sepanjang rakaat, zikir dan doa juga distereo kan kuat untuk satu bangunan dengar..
so bukan setakat azan rupanya..azan tadi pun saya dah amaze..ye lah..selalu orang azan luar bangunan shopping, kita dengar sayup sayup je dari masjid..ini elok elok semua speaker kat dalam ..
heheh..mungkin perkara biasa bagi penduduk selat tebrau..tapi ketahuilah..
i was amazed..
my nasrul hadi too..
this was our first time coming to such mall..
dan kesudahannya, kami dinner dengan gembira kerana setel solat isyak semua..
sadly, dont know the mall name..kekeke…cant put here..
what i know, luar bangunan tu ada tulis kamdar besar besar..so i thought the name is kamdar mall..near tebrau highway and komtar jb..

sekian..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s