assignment, bayam, hemoglobin, a nice speech..

salam wth…

left with one last assignment to be submitted, i already entered lazy mode…bermalasan + melepek mode…
who has high tip top spirit to complete her assignment all out when every one of the friends already put ‘merdeka’, ‘lega habis exam’ and ‘balik kampung..’ as their status in facebook just to show how enjoyable the situation is… hish…

today i supposed to submit one assignment…i was soooo kelam kabut since there were a lot more to print while the time was showing 3 o’clock….
and to make the story reaallll good, the printer ink was out… oh my…this is the time…the time Allah wanted to test…
ok..cool down syifa..cool…think .. think..
print at library? photocopy shop? which one is saving more time?
Photobucket
clock’s ticking…4 o’clock….office would nearly be closed…
thinking and thinking…my yahoo notifier showed " new email from prof bahar"….
oh my….here it comes…now prof wanna say "syifa, you are the only one who are not submitting..so your grade will be deducted" ke? >> that’s the only thing probability that i could think at the time…
with one last breath, i opened it and prof said, "i changed the dateline to monday, 19th…tell others"
whoaaa…grinning at myself…and said "thank god…Allah helped me…phewww"

a piece of story of mine for today…
nak share yang semalam punya pulak…heheh…
doing my monthly check up at hospital utm, the doctor and one nurse on duty had brainwashed me for letting my hemoglobin down to 8.4 …
rendah sangat ke? dengan muka innocent saya bertanya…
makin bising la mereka…hehe..dalam kad pun nurse siap tanda dengan pen merah lagi..so that the next doctor at the next appointment will check the hemoglobin progress…
then they asked to eat a lotttt of bayam merah aka spinach… ada lagi benda lain kena makan..tapi saya ni tak berapa makan..so saya decide nak makan bayam merah je…

Photobucket

khasiat bayam!!

bayam kaya dengan sumber vitamin K, vitamin A, mangan, folat, magnesium, besi, vitamin C, vitamin B2, kalsium, kalium, dan vitamin B6. Bayam juga merupakan sumber baik untuk serat pemakanan, protein, fosforus, zink dan vitamin E. Selain itu, bayam juga merupakan sumber baik asid berlemak omega 3, niasin dan selenium.

Kajian ini mendapati bahawa ekstrak bayam ini mampu memperlahankan pemisahan sel dalam sel kanser perut, mengurangkan kanser kulit, dan mengurangkan insiden kanser payudara, ovari dan prostat.

Bayam juga dikatakan mengandungi sejumlah besar vitamin K yang amat penting dalam mengekalkan kesihatan tulang. Secawan bayam segar dikatakan mengandungi kira-kira 200 peratus nilai vitamin K. Selain vitamin K, kandungan khasiat pembina tulang yang lain seperti kalsium dan magnesium juga berkhasiat kepada mereka yang memakannya.

Bayam yang telah dimasak juga dikatakan merupakan sumber zat besi, mineral yang amat penting bagi wanita yang kehilangan darah akibat haid kerana wanita berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi dalam badan.

Dibandingkan dengan memakan daging merah yang juga kaya dengan zat besi, bayam kurang kalori dan bebas lemak. Secawan  bayam dikatakan menyediakan kira-kira 3E peratus nilai zat besi untuk sehari. Bayam dipercayai memberi khasiat kepada kanak-kanak, ibu yang menyusu dan pesakit yang mengidap demam panas, kurang darah mengalami pendarahan dan mereka yar menghadapi masalah ginjal.

Folat dalam bayam juga diperlukan bagi pembesaran fetus terutamanya untuk pembentukan sistem saraf yang lengkap Kecacatan seperti bibir sumbing atau spin bifida boleh terjadi disebabkan kekurangafolat.

Vitamin A yang ditawarkan oleh bayam amat baik untuk diambil oleh ibu mengandung kerana vitamin A ini amat diperlukan bagi pembentukan paru-paru fetus dan juga bagi ibu semasa menyusui bayi.

reference: http://wirajiwa.bumicyber.com/index.php?option=com_content&view=article&id=259:khasiat-bayam&catid=15:tips–petua&Itemid=24

so siapa siapa yang ada masalah masalah di atas, sila makan bayam!!!

for the end of the words today, i want to share this video clip… a song from maher zain…but that’s not the main focus..

listen until you reach the middle of the video, enjoy the speech from a new brother from australia..about asking Allah to show the truth of islam to make his heart firm to revert to islam… please enjoy it..so nice, simple and cute speech~


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s