life…now and the future

assalamualaikum wth….

Photobucket
ok..here it goes….
saya macam dah lama tak menaip dan menulis… (read:dalam cuti sem..maka sungguh tidak mahu menaip..konon konon nanti terasa macam buat assignment…heheh..ok..lame excuse i know…)
even chatting is sort of out of the daily activity now…sebab bila pergi ke komputer, hanya akan buka newspaper online page *just if ada berita menarik atau terasa kurang menyampah dengan ke’bias’an media yang melampau*, kadang kadang email *which is very inactive now sebab selalu nya before ni aktif dengan kawan kawan yang hantar bahan projek la..isi assignment la…report group la…*,  blog hopping *pun agak malas sekarang sebab macam tiba tiba lupa blog apa yang selalu dilawat*, sometime facebook *juga kurang aktif sebab tak tau nak update apa kat page kami*……
yang pasti…..saya rajin melihat criminal mind series….so sebab itulah malas masuk internet dan mengusik keyboard~~~~ hehehe…gaya cerita macam misteri sangat..padahal dah tau sibukkan apa…
tapi sebab kak fadilah sampai bagi reminder suruh update blog!!! maka…saya pun menaip…

just as what i have mentioned, no ups and downs in my recently life….everyday i have nice enough sleep *ok..sebenarnya overdose sleep..bukan setakat enough*, everyday i have time to trace my baby’s movement  *dia dah macam tak sabar nak crawling keluar sebab mak dia bagi ruang kecil sangat nak main*, and everyday i have leisure time to do my hobbies like reading stuffs, doing jigsaws, sudoku, silang kata *lately suka benar buat teka silang kata macam la terer benar bahasa melayu*, shopping barang baby sikit *tengok yang excited kat atas tu* and such….

till…we got this one terrifying news.. one of my husband’s close mate was in a horrible accident and died at the incident spot, sabak bernam….
allahyarham syafiq, aged 26..got married last december…meaning, not even reach the day to celebrate their 1st anniversary of wedding…
may Allah gives kak kira and allahyarham’s family the upmost strength to face this test…

saya tak dapat tidak memang sangat memikirkan kak kira…hati, perasaan dan emosinya…. adakah dia kuat untuk semua ini? adakah dia cukup tabah? adakah dia mampu? dan saya sangat memikirkan diri sendiri….adakah saya bersedia jika saya yang dipanggil pergi tiba tiba seperti allahyarham syafiq? atau adakah saya bersedia jika saya diuji seperti kak kira? saya tak dapat nak bagi jawapan positif kat diri sendiri…

sungguh banyak nilai muhasabah yang dapat kita ambil kalau pergi ziarah orang meninggal ni kan? kita selalu terlupa dengan janji untuk kembali ke sana bila kita tidak diingatkan dengan kehilangan kehilangan orang yang rapat…. menghadap jenazah yang dikafankan…baru kita tersedar erti kematian…sebenarnya media selalu je ingatkan kita dengan kematian, jenayah maut, kemalangan…tapi kita kurang tersentap sebab tiada hubungan dengan mangsa…paling paling akan cakap innalillah, kesian budak tu…

kita sibuk dengan hal hal dunia yang memang selalu nya ada dateline…contohnya assignment bila nak hantar, kerja bila bos nak, bil bila tarikh last kena bayar, check up bila appointment bla bla…. dan selalunya tanpa sedar kita memang akan mengabaikan kalau tak sepenuhnya pun abaikan sikit la benda benda yang tak ada dateline ni…sebab terasa mereka tak urgent.. dan sebab itu juga kita kadang kadang terlupa dengan  benda yang pasti tapi tak tau date seperti ini…. tunggu dah dapat tanda * 100 hari..40 hari…10 hari…* baru kita akan ingat betul betul kan…

one big pengajaran we got from this news, we can’t delay anything…since we never know when is our special date to go ‘there’ right…
don’t delay if you want to sedekah, give what you can when you want…don’t wait until we are rich or stable in life…
don’t delay if you want children when you are already married…we never know if we have time to plan next 6 months or next year just to wait for the right time to have kids…
don’t delay to get married when you meet the right person… marriage is a short cut to gain way a lot of pahala in a short time…people call marriage is the biggest nikmat in life of muslim…soo akabta *sayang* if tak sempat untuk itu…
don’t delay to pay debt when you are capable of doing it…. debt is be the obstacle through the path to meet Allah peacefully…nauzubillah…
don’t delay to improve ourselves to a better one….
just don’t delay here and there…do it when you can…if can’t, it is Allah’s taqdir for you… *jangan pulak sebab ni ada yang rengek rengek kat mak ayah nak kahwin jugak jugak padahal baru form four..hish*

— general view from me, maybe orang lain tak ada masalah leka dan lagha ni..saya yang selalu terleka…and of course, ‘you’ also refer to me myself —

a very nice hadith i got from solusi issue 19 (an issue about musibah and hikmah…a very nice gift to kak kira actually):
Photobucket
credit picture to http://www.flickr.com/photos/jup3nep/2476630428/in/set-/72157603143445457

kunggem tak? curious tak apa yang Allah sediakan?
oh saya sungguh la curious..
nak tau, kena la jadi soleh and wait patiently for what He has promised..insya Allah…

tadi saya baru ikut encik nasrul hadi ke kedai perabot sebab dia dah serabut dengar saya asyik cakap "sakit pinggang…bestnya kalau ada sofa boleh baring baring"…
actually  we plan not to buy sofa till  we move to kuantan  next year insya ALlah…*setelah mendapat pengajaran time pindah dari senawang hari tu bahawa susah pindah bila barang banyak macam anak dua ni*…
dan dia menghadiahkan saya seketul sofa bed merah striking… a sofa for the mommy, and a bed for the coming baby… itu apa dia cakap la..but i bet nanti dia yang lebih lebih baring kat situ dari baby tuh..hish..
apapun sungguh thank you..saya tak rancang untuk mengomel sakit pinggang sebenarnya…gegegege *tapi kalau saya tau saya boleh dapat a cute sofa bed, saya akan mengomel dari mengandung dua bulan lagi~*
i love you..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s