a good moral of a story…

assalamualaikum wth….

SURAH ALI-IMRAN AYAT 38

رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ

At
that time Zakariyya invoked his Lord, saying: “O my Lord! Grant me from
You, a good offspring. You are indeed the All-Hearer of invocation.”

Wahai
Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik;
sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”.

Photobucket

During one of my previous medical check up at hospital utm, a doctor advised us to go and check the internal organs of the baby especially the heart…
she said the best time to check the organs is before 8 months of pregnancy… so we started to survey which hospital or clinic provides 3D or 4D scanning service since we can’t check internal parts by using the usual scanner.

susah juga rupanya nak cari hospital yang ada… kat shah alam yang penuh dengan private hospital pun ada seketul je yang sediakan.. u know, we have this kinda perception: private hospital = high charge = so high quality service = meaning tip top medical instruments …
tapi perception tu tak ada la betul sangat sebab kpj shah alam hospital je yang ada..hospital lain tak sediakan…
and to make life interesting, we slightly missed the time for sesi ibu dan anak (which is monday morning ye kawan kawan yang berniat nak pergi scan kat hospital tu)..

di johor juga susah sekali .. haih…
surf punya surf dalam internet, last last jumpa dua tempat je kat area johor bahru ni.. so last week, on monday.. we went to hospital pakar puteri dengan yakinnya untuk walk in treatment *sebab dah call hospital tu and the operator said you can just walk in and get the treatment without making appointment* …
bila sampai je, kakak kaunter pertanyaan tu cakap dengan gembiranya, "hari ni tak de dik..doktor azlina buat rabu dan khamis petang je".. then dia sambung, "dr ding ada la buat hari ni".. sambil tunjuk bilik doktor tu yang kalau tak silapnya doktor lelaki * which is a big NO NO for my husband to let him do scanning on me* dan sambil menunjukkan queue patients dr ding yang berbaris duduk di kerusi…
then dengan tak puas hati kami cakap la dah call dah hospital, orang yang jawab cakap boleh datang bila bila… kakak kaunter pun dengan nada yang masih gembira pun jawab, "operator la tu kalau ahad tengah hari..operator memang tak tau sikit" …
ish..tak puas hati betul…operator…kalau dah namanya operator untuk hospital, kena la tau pasal hospital… kalau tak tau, saya pun boleh jadi operator pakar puteri… kan dah geram…
tapi tu dalam hati la kan…sengih je la pada kakak tu dan ucapkan terima kasih….

then kami balik dengan perasaan hampanya… nasrul hadi hampa sebab tak dapat tengok muka baby .. saya hampa sebab usaha saya mengorbankan masa tidur saya adalah sia sia..heheh…
dan oleh kerana tersangat hampa… nasrul hadi mencadangkan, "apa kata kita pergi je mana mana hospital yang kita nampak, then tanya ada 3D scanner? sebab bukan semua hospital display the info in internet" .. saya macam nak resist, sebab kalau nak ikutkan, banyak sangat la signboard hospital yang kami akan jumpa along the way from johor bahru to skudai… so akan jadi penat cek satu satu…tapi tengok muka hampa dia..saya rasa baik saya layan kan aje…..

so dengan satu misi baru, kami lilaukan mata besar(mine) dan mata kecik(nasrul hadi’s) ke setiap signboard…
and to make thing good, kejap je dah nampak signboard hospital permai dengan arrow ke kanan…
okay, here we go…agreed to follow the signs…we managed to find the area…
dekat dekat nak masuk kawasan hospital tu, ‘DING!!’ .. tengok keliling, terasa lain macam…
kenapa suasana luar dia tak macam banyak banyak hospital yang pernah pergi *dah pergi banyak sangat hospital sepanjang mengandung ni compared to yang pergi sepanjang hidup before ni…trust me!*  …ok ok takpe..teruskan perjalanan.. mungkin ni speciality dia .. lain dari yang lain…
then masuk pintu gerbang hospital…another DING i had… kenapa mesti ada pintu gerbang with a guard, di kawasan serba rimbun dengan pokok pokok…
then nasrul hadi said, "is this hospital for orang sakit jiwa?? kenapa ada pagar pagar yang tinggi dengan kawad duri????"
put the jigsaw pieces together: nama hospital, hospital permai + ada pak guard bagai + suasana kampung dan nyaman + pagar tinggi?? + kawad duri?? ….
saya dah tak kata apa dah … bantai gelak macam apa time lalu depan guard tu… saya rasa pak guard tu pun mungkin boleh je nak ingat nasrul hadi tengah hantar lagi sorang pesakit untuk masuk wad situ….
so then just to make sure what we were thinking is real, we made a round in there…yeah, the buildings are sooo different, more like homey… maybe to let the patients feel comfortable la kan..and the environment is very redup dengan segala pokok dan ada suasana kampung sikit…
checking the main door at the main building, i saw the principle of the hospital is to let the psychiatric patients bla bla bla….checking the vision and mision, to make the hospital is a proper place for psychiatry bla bla bla… saya dah tak boleh baca sebenarnya…. nak gelak je time tu…
dengan muka tak bersalahnya, kami lalu depan pak guard lagi sekali untuk keluar..buat muka macam konon konon dah habis lawat pesakit kat situ..hishh….

moral of the story: kot iye pun teruja nak tengok muka baby, jangan la sampai main bedal je masuk hospital mana mana ok…dah nama pun hospital permai..haila….

end of the story, we went back to hospital puteri on wednesday afternoon, and had a realll nice session with the nice doctor… got a full complete view of the baby too… alhamdulillah, doctor said the baby is normal… i’m not sure la dia ikut muka siapa, tapi nasrul hadi kata baby ikut mata dia…oh my~!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s