berfikir, mencerna dan menghadam maklumat..

oh media masa kini…
suka benar membuat onar…
modus operandi mereka seperti analogi di bawah:
 
saya tahu saya sihat….
saya tahu saya tidak demam…
jumpa kawan I di tandas..dia menegur, "kenapa pucat? macam demam je"
saya dengan yakin, "eh tak lah..elok je sihat segar ni"
 
saya masih tidak demam….
jumpa kawan II di depan office, dia bertanya, "sihat ke ni? nampak macam tak larat je…demam?"
saya dengan pelik menjawab, "eh nampak macam tu ke? saya sihat je ni"
 
saya masih tidak demam….
jumpa kawan III di cafe, dia terus rasa dahi, "nak ubat tak? aku ada panadol"
saya sudah goyah, "bagi je lah..kalau makin teruk, ada back up ubat"
dalam hati saya berkata, "aku memang demam ke? kena pergi jumpa doktor ni"
 
itu lah modus operandi media masa kini…
dua tiga kali menghidang cerita sama…walaupun tiada kebenaran…masih berdegil hidangkannya…
dan readers yang membaca…walaupun berdegil tidak mempercayai…akhirnya percaya juga…
kerana apa…kerana dua tiga kali membaca berita yang sama…
sungguh kurang asam motif mereka…..
 
haih!
 
cuba la bagi cerita yang betul!!!!
tipu dosa BESAR tau…huh…
pembaca pun….pandai pandai la analisis…~ cewah…emosi ni…*emo emo ni tak baik untuk baby…media la ni~*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s