i am a muslim! (proudly say please..)

assalamualaikum wth…

salam 15 ramadhan..
semoga 2 minggu yang berlalu membawa erti yang besar dalam penghijrahan kita untuk menjadi insan yang lebih baik..insya Allah..

semalam lil’ wafiy ke masjid utm..teman umi dan walid nya bersolat tarawikh..
ingatkan dia la satu satunye baby yang berbalut selimut berstokin bertopi (menandakan baby yang kecil lagi..baby besar tak pakai blanket and socks dah) yang tergolek golek tidur kat carpet masjid tu…rupa rupa nya bila sampai, banyak dah baby yang dah ambil port masing masing untuk golek golek..sungguh comel permandangan itu..i like~
dan sememangnya umi del yang ada baby semua nya solat di belakang la kan..sebab kalau baby menangis, senang nak ambil dan bawa keluar dari ruang solat…tak ada la mengganggu jamaah…so saya pun ambil tempat di belakang juga…
oh..tak sangka saya sudah tergolong dalam golongan umi umi itu yang perlu di saf belakang…datang masjid bersama beg telekung dan beg baby..
apapun saya rasa perbuatan itu comel sebagai ibu muda..he.he.he.

sekarang lil’ wafiy sungguh susah tidur tengah malam…dia akan bangun tidur dalam pukul 12 dengan mata yang bulat dan bercahaya…
kami sungguh susah hati bila tengok cahaya dari matanya itu…. >> menandakan dia akan tidur lambat lagi…
dan selalunya dia akan tidur pukul dua lebih…
perlu bergilir gilir membuat kerja sekolah dengan suami..saya buat dia layan wafiy, dia buat saya layan wafiy…
sebab wafiy itu akan susah hati bila tidak dilayan..maka akan buat bunyi panggil orang layan dia…

mengikut luahan hati ibu ibu dan kajian di internet, new born baby hingga baby enam bulan akan terbalik pola tidur..
mereka akan tidur dengan sesungguh sungguhnya siang hari, dan segar malam hari..
saya harap wafiy akan mengikut pola normal secepat mungkin…
sekarang mata lebam sudah…

ada juga kajian mengatakan :
Bayi
yang ibunya mengalami tekanan perasaan sebelum mula hamil, atau semasa
hamil, lebih mudah mengalami gangguan pola tidur sepanjang 6 bulan
pertama kelahirannya berbanding bayi yang emosi ibunya tenang sebelum
dan sepanjang kehamilan.

maka kawan kawan yang baru nak pregnant or tengah pregnant, sila alert..
jangan stress..walau macam mana pun bos anda suka tengking herdik anda… hehe..
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Photobucket

Photobucket
Photobucket
may we are among the good muslim…and proud to be muslim…and die as a muslim…
may lil wafiy too..~ ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s