1 muharam di bukit broga

suka saya dengan kaligrafi di atas. semenjak tengok dokumentari pasal kaligrafi china di tv alhijrah segalanya bermula di sini tu, minat membuak buak. hehe.

saya jumpa these phrases dalam blog (2 hari ni kerap blog-walking, sebab kerap sangat terjumpa blog yang menarik). but basically, blogger yang bagi ayat ni pun dia kata jumpa kat facebook jugak. so saya copy je la. ayat makan dalam =) tapi sangat suka.

Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar… Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..

*kecantikan di akhirat adalah harapan kami*

——————————————————————————————————————————————

actually, i want to share our story hiking the broga hill. we went there on the first of muharam, and now i just remember to tell tale =)

the original plan was we were going to see the sunrise there.. adik ipar dah risau risau, boleh ke hiking tengah gelap subuh tu since tak tau jalannya, torch light tak cukupnya, orang tak de nye.. kami pun bimbang juga..

so dilambatkan sikit plan, lepas subuh hike, meaning = subuh pun dalam perjalanan je.. lepas solat je hike~

tengok tengok, memang subuh dalam perjalanan..tapi still di shah alam..nak keluar dari shah alam tu azan dah berbunyi..terus je la berhenti..kena la kejar pahala berjamaah kan..

akhirnya pukul tujuh jugak lah sampai dan terus mendaki (warming up apa pun tak sempat..dah risau lambat sangat..takut panas)

awal sampai tu, masing masing tergelak golek golek dalam kereta… konon risau orang tak ada..telling you, kami ni antara paling lambat kot.

parking penuh macam depan giant seksyen 13 shah alam tu.

kami start around 7.10 dan sampai ke puncak pertama 7.50. 40 minit je kan

ramai dah mula turun balik, maka memang on the way ke atas tu asyik kena bagi laluan pada yang turun (ada setengah kawasan laluannya kecik)

*sewaktu memberi laluan pada orang yang turun..juga memberi laluan pada syaida yang nak pengsan tu berehat*

*ni laluan kecil juga.sebab tu kami berbaris mendaki sambil makan lolipop*

bila dah berjaya sampai ke puncak pertama, jangan cakap la berapa banyak gambar yang diambil.

sambil makan roti yang semangat dibawa dari shah alam, juga coklat cadbury dua bar, biskut dan segala macam air, sambil itu jugak la photographer akmal tak duduk diam mengambil gambar

alhamdulillah cuaca tak panas. maka boleh la diteruskan pendakian ke puncak kedua. tapi angah dan siti dah surrender. mereka stay je sambil konon konon menjaga makanan *sebenarnya tak ada sangat makanan nak dijaga, banyak dah licin.hehe*

puncak kedua, here we come~

kumpulan terpilih untuk ujian puncak kedua.haha.

tak jauh mana pun, mungkin 5-10 minit saja. maka pada sesiapa yang pergi hiking ke sana, don’t hesitate to continue your hiking even though you are very exhausted. take a rest and continue your journey yeah. the scenery is way to beautiful than the first summit.

i’ve told you right. the scenery is a breathtaking one =)

then after photo shooting for a while (err..quite a while i can say. bro nas mengamuk ngamuk sebab kena tunggu lama sangat kami bershooting.haha.muka atas tu muka mengamuk la tu), we continued to the final summit, the third one. ok. this time, there were only three of us who were full with energy (still) and full with determination too. haha.

and like before, the walking duration is around 10 minutes, but the track is a bit challenging since it is more steep than before.

the summit is full with big rocks. way too bigg~

here they are

nampak tak batu batu kat belakang tu? itulah mereka..

*kami di atas batu batu itu*

my dad once hiked here and he said the highest peak is signed with a signboard which said “Broga Peak” (something like that), and sadly we did not reach it even though we already went to the top. the rock with the signboard was full with men so we decided to head down, instead of waiting for them to give space (yang tak tahu bilanya tu.semangat je bergambar sejak sampai)

heading down

proudly captured

beriyer cool down. warm up nye takde~

so to whom having intention to go there, don’t hesitate. no need to be fit like an athlete to go through the challenges.

but make sure, you have your breakfast before starting.

the direction to go there is quite easy, signboards of broga are here and there. follow semenyih signboard, then nottingham universiti signboard and then, broga signboard. ok??

mengembaralah kamu menikmati dan mengagumi bumi Allah ini, itu adalah satu bentuk ibadah yang mendamaikan 

2 thoughts on “1 muharam di bukit broga

  1. kalau gerak awal dr s.alam, boleh solat subuh kt masjid atau petronas sblm masuk simpang ke broga tu..
    ramai yg naik awal pagi sblm subuh.. jd bila betul2 naik lps subuh, smpat la tengok matahari..
    mmg org sntiasa ramai.. tambah kalau cuti..
    (dah lama tak naik sbb takde kwn huhu)

    • itula.tau jugak tu.dok survey2 kat blog, memang macam tu la plannye pun.saja adik2 bagi alasan x de orang,dorg saja tak nak gerak awal.keke.
      keluar agak awal dah kak, 5.30..tapi ada plak macam2 jadi..subuh kat shah alam la jugak.keke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s