rezeki itu milik Allah

bismillah

lama saya mendengar lagu zikir ini dikumandangkan dalam radio ikim, hari ini nampak kawan post liriknya dalam fb, baru terfikir nak cari videonya. here it is..tadaaa~

“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu”. ”Ya Allah jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika di bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

i like the zikir very much, as I like dhuha very much =) antara masa terbaik yang Allah berikan untuk kita berdoa.. banyak tokoh tokoh islam, yang bila ditanya apa rahsia kejayaan atau rahsia kekuatan atau rahsia kesabaran mereka, maka jawapannya dhuha yang tidak pernah tinggal.

saya berazam untuk selagi boleh melaksanakannya..sebab kalau cakap azam untuk tidak pernah tinggal, sebelum ni dah pernah tinggal pula.

mari kawan kawan, sama sama kita menjadikan dhuha solat wajib kita setiap hari =)

____________________________________________________________

lama tak pos gambar wafiy di sini.

ada siapa nak tengok tak? hehe. gambar wafiy je la favorite saya untuk dipos..

ini wafiy di pantai balok~ beriyer dia pakai baju cantik sebab nak balik dah, sekali dia pergi riang bermain pantai balik.. pasirnya pulak bukan yang kering, yang basah yang macam lumpur tu..tapi saya memang suka biar dia main apa sahaja yang dia nak main, maka bersabar je lah membasuh baju dan seluar itu..

currently i am a lecturer at icam, here in pekan.. so basically my phd status is waiting for the scholarship. we are waiting for a respond from ump, so up to then, i will be working =)

kerja ini best, icam ini best, environment ini best.. cuma, saya lagi suka belajar .. ohhh~

oh. i remember one moment in the scholarship interview, one panel asked me about why you want to be an academician? and i stated, i used to work once. comparing my working life and student life, i realized i love my student life more. this is because i like to learn. and i know academician’s work culture is to teach and to learn, mengajar dan belajar. the panel simply responded, “if you really like to study, just be a student then. no need to work.” pulak dah~ but it is ok, i would like it very much if i just have to learn =)

please pray for my scholarship yeah =)

last week my mother in law had her 56th birthday, which means it was the day for her to retire. oh, the event her school arranged was lovely. she was so touched, but not crying. umi memang jenis susah menangis. so no wonder.

One thought on “rezeki itu milik Allah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s