memorable moments at holy lands (seronok + sayu)

alhamdulillah. we touched down safe and sound at KLIA at wednesday noon last week.

Madinah and Makkah are so great and awesome.

splendid experience we have back there.

and we really aim we can be among the frequent visitors there.. amin..

may be for the next time, we can bring wafiy sidq together..

poor him to be left out from a great vacation..

this was our first time, indeed, it was very memorable..

we have one tip to be shared with others who are planning to go there, regardless it’s your first time or whatsoever time..

read the story, sirah and chronology about both holy masjids there..

you will surprise with the penghayatan you will get after knowing all the stories..

you will start staring at the buildings, memorizing back all the events happened inside, in front, beside, behind it..

you will start staring at the tombs, at the walls, at the roofs, at the street, at the hills…

and you will stare with those happy, sorrow, and indescribable feelings..

you will just think like.. what if i was there with rasulullah, with the sahabiah, with those tabiin… how lucky was I to be there..

oh..the feeling is so great =)

we bought these two books about masjid nabawi and masjidil haram there.. so i can say that it was a bit late to khatam the book there…i mean i got that penghayatan late~ i should read it one day or two days before leaving malaysia..

it is done anyway.. we are here, and we will be there again when Allah grant us to be there.. insya Allah..

I want to share some pictures and some stories with you..

ni tengah tak ramai orang i can say..

hari pertama,kedua,ketiga kami di sana je yang kurang orang..

start hari keempat, ramaiiiii sangat.. berebut nak tawaf.. uuchh..

memang sakit sakit la badan kalau lepas tawaf tu, kena tolak kena senggong kena himpit.. haha

see the multazam? tempat antara pintu kaabah dan bucu hajarul aswad.. tempat mustajab doa..

kiranya kosong lagi tu.. i managed to get there during my second day there (hari tak berapa ramai orang)..

hajarul aswad memang tak dapat pergi, tak dapat tengok pun..tak kisah la pergi bila bila masa pun..ouch,

di multazam dan pintu kaabah, boleh berlama lama juga di sana,  sebab time tu agak kosong.. kami (read: bro nas & i) pun tak de la bermatlamat untuk memegang pintu kaabah time tu, cuma tengah tengah tawaf tu tengok tengok kosong pintu tu! eh?? kosong??? biar benar???? selama lama ni yang penuh sampai bersangkut sangkut tu pergi mana?

excited with the opportunity, i dragged bro nas to go there.. started with multazam, pintu kaabah, sepanjang dinding di side itu kami sentuh sambil bertawaf sambil berdoa… perasaan tak usah cakap lah..it was my first time touching kaabah, and yet, i started with multazam~! alhamdulillah.. it is a miracle since we could do that without pushing, pulling and struggling..nobody blocked us.. a blessing feeling!

then, bau atar pada tangan, tak usah cakap la..melekat! kaabah memang wangi~

tamak dengan perasaan bahagia itu, saya ajak bro nas ke hijr ismail pula.. mana tau Allah izinkan pula kami masuk tanpa merempuh (merempuh tuuu~) tapi bila pergi, memang penuh..memang sangat penuhh.. bro nas kata, “tak pe la, lama lagi kita kat sini.. ada banyak peluang lagi”.. so that’s it.. kami sambung menghabiskan tawaf dengan bahagia.. (cumanya, memang sampai sudah saya tak berpeluang ke hijr ismail..hanya bro nas mampu -_- sob sob..dia pergi tanpa saya~)

cerita about tangan yang bersangkut…

don’t get what i mean? kejap tunjuk gambar lain..

nampak tak tangan bersangkut sangkut kat pintu kaabah tu?

mereka memang suka bersangkut di situ, dan menangis meratap dan berdoa…

pendek kata suasana di depan pintu kaabah biasanya agak bingit dan sesak.. most of the times..

dan saya agak pelik sebenarnya kenapa mereka suka bergantung dan peluk peluk kaabah di situ.. pada mulanya saya fikir mereka sangat obses dengan pintu kaabah..sementelah dikatakan antara tempat paling mustajab doa..

dan setelah saya membaca buku tentang masjidil haram, saya mendapat pencerahan..

rupanya diriwayatkan rasulullah suka melekatkan permukaan tapak tangan, dada dan pipi di multazam sambil berdoa (ini dipanggil beriltizam).. rasulullah saw dikatakan melakukan perbuatan ini selepas tawaf selesai 7 pusingan.. dan disebut multazam kerana itulah..

saya tak pernah dengar cerita ini, maka saya pun terlopong juga time baca buku tu.. riwayatnya oleh siapa ada dinyatakan *tapi tak hafal la pulak* maka terus saya teringat orang orang yang suka memeluk multazam tu..

patut la ramai sangat melekat di sana.. agak saya, mereka meniru perbuatan rasulullah..cumanya….

rasulullah saw tak ada la suruh bergantung gantung dan meratap.. mungkin mereka rasa susah payah berebut mahu menyentuh kaabah dan multazam, maka sekali dapat, might as well terus berlama dan bergantung gantung kan?

*dan saya menyesal kerana baca buku tu lambat..selepas tau kisah nabi buat macam tu, saya tak berkesempatan lagi dah untuk menyentuh multazam dek kerana ramai sangat orang. cuma saya berharap moga doa saya sewaktu menyentuh multazam dikabulkan*

nampak polis yang berdiri tinggi di tepi bucu tu?dia tengah menjaga hajarul aswad…

memang tak dapat dilihat dari jauh batu syurga yang dibawa turun oleh jibril itu, kecuali kalau kita memang in purpose nak berhimpit untuk mendekat dan berebut.. time tu la biasanya memang berlanggar langgar lelaki dan perempuan..

sebabnya, kalau kita lalu depan bucu tu untuk tawaf aje pun (meaning jauh dari bucu batu) kita memang akan bersesak.. kawasan top untuk jam…hehe..

untuk angkat tangan melambai kaabah juga sudah agak susah.. tak boleh berhenti sambil lambai..karang kena langgar je.. kena lambai sambil berjalan..

so mengikut kata bro nas, dari kita mencipta dosa berebut berlanggar semata untuk mendapat perkara sunat, better avoid kan? maka sampai sudah saya tak pernah tengok dan sentuh batu syurga itu.. *dikatakan time umrah lain memang senang nak tengok, time kami ni kebetulan peak season, orang ramai macam nak awal haji dah*

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda “Antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah disebut multazam, barang siapa beriltizam di antara keduanya dan memohon kepada Allah sesuatu nescaya Allah akan mengabulkan permintaannya”

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda tentang hajarul aswad “Demi Allah, niscaya Allah akan membangkitkannya pada hari Kiamat, dengan memiliki dua bola mata melihat dengannya, serta lisan yang berkata dengannya, dia akan bersaksi atas siapa yang mengusapnya dengan benar” (HR Tirmidzi)

inilah coretan pertama saya mengenai kembara tanah suci kami..

moga ketemu lagi di lain waktu untuk kisah maqam ibrahim, hijr ismail dan lain lain pula (haha.kenapa dah macam pengacara rancangan tv ni?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s