memorable moments at holy lands (seronok + sayu) II

mari kita sambung cerita makkah lagi nak?

this time, i want to share about maqam Ibrahim..

this is it.. the one in that small building..

basically it is slightly in front of the door of kaabah..

nampak tak?

yang ada cahaya depan pintu kaabah (berdepan dengan jamaah perempuan pakai telekung putih hijau tu)

at times, i was startled at the reaction of some jamaah when they got to touch and hold the tomb (since this was my first time seeing it, of course).. they cried, they mourned, they weeped, they howled… yes, sometimes it was too much..

it was something like they were visiting grave.. but i know maqam Ibrahim is not so-called maqam as grave..it means the standing spot ( قام – مقام – stand) of nabi Ibrahim a.s.

 so i tried to look into it myself..to ensure what i know is right.. and i found the holy stone from jannah (called maqam)

uwa.. subhanallah..the feeling is sooo amazing.. you know, we are looking at a stone from jannah~!!

i’m telling you, something from JANNAH! =)

ok, thinking back about those people who kept crying, howling and mourning.. i, again, was confused..

so they were looking at the stone, and, why mourning? why not praising Allah, or getting amazed, or what so ever that shows a blissful expression?

i started finding the story behind the stone..

 

 i heard that those who did that are believing in bidaah, memegang maqam sambil berdoa dan meratap semua tu dikatakan akan dikabulkan permintaan.. something like that.. so that’s why they hugged the tomb like they did not want to release it!

so actually the story is about that is the stone where Jibril sent from Jannah for Nabi Ibrahim to stand on it and complete the process of building kaabah..

the width is 40cm x 40 cm approximately.. the height is 50 cm approximately..

when nabi stood on it, the feet sink with the depth of 10 cm, the length 22 cm and the width 11 cm.. besar juga kan tapak kaki nya?

after completing the construction of kaabah, again, Nabi stood on it and engaged people to do hajj, as Allah ordered ..

so here is the function of a stone from jannah, as important as hajarul aswad, which are said as the only two stones from jannah on this earth..

it is said that the maqam was never moved since Nabi Ibrahim’s era, but when a big flood occurred in 17 Hijrah, it flowed to Misfalah (quite a distance from Kaabah).. Saidina Umar al Khattab put it back at the original place  after confirming with other people about the original location.

 the real stone is inside that cooper case.. the top is the cooper which was made because they worried the stone might crack after times..

Allah has said in alquran:

“Dan jadikanlah sebagian maqam ibrahim tempat solat” – Albaqarah:125

Rasulullah said:

“Sesungguhnya Rukun (Hajar Aswad) dan Maqam adalah dua permata yaqut dari yaqut syurga, Allah menghilangkan cahayanya. Andai Allah tidak menghilangkan cahayanya nescaya keduanya akan menerangi timur dan barat” – HR Tirmidzi

so that’s it.. alhamdulillah I was granted to look into it (which was a rare chance because of the crowd), doa beside it for quite a long time, and pray in front of it (quite a distance juga, bukan solat depan depan..mau kena pukul dengan polis kalau buat tu)..

it is a very blissful moment when i got to get close to the tomb.. i was doing tawaf with my sister in law, akma..only two of us..then i did not realize that we were getting close to the tomb…since usually the area was very crowded, so i just looked at the floor to make sure i did not stumble, and i didn’t cause anyone to stumble.. when i looked ahead, whoaaa… the tomb was in front of my eyes..~

i was so excited that i dragged akma to touch it (she was busy escaping herself from the crowd).. when looking into it, touching the golden glass, and doa, the crowd was like..gone.. only two of us, and another two or three persons around it, just like us.. i did not know why the people seemed vanished, but i didn’t have time to think about it. i was busy praying *tak sempat pun bukak buku baca doa yang specific sewaktu berdiri di sebelah makam* since i usually saw some people were urged to leave maqam when they were too long holding it..

i didn’t want to be dragged away before finishing my doa.. i prayed and prayed till i satisfied with the superb moment, then i went away with a blessed feeling.. insyaAllah amin.. the movement were limited however, we were still in our tawaf, so the shoulder should not turn away from kaabah.. luckily we got the side of tomb which let us to maintain our shoulder position.. alhamdulillah, we didn’t get scolded by the police.. =)

maqam ibrahim is also a hot spot, beside hajarul aswad, rukun yamani and hijr ismail.. like i said in previous entry, the second week we were there, all these spots are black area, kalau malas nak sesak dan berhimpit, jangan la kejar ke sana..

Advertisements

memorable moments at holy lands (seronok + sayu)

alhamdulillah. we touched down safe and sound at KLIA at wednesday noon last week.

Madinah and Makkah are so great and awesome.

splendid experience we have back there.

and we really aim we can be among the frequent visitors there.. amin..

may be for the next time, we can bring wafiy sidq together..

poor him to be left out from a great vacation..

this was our first time, indeed, it was very memorable..

we have one tip to be shared with others who are planning to go there, regardless it’s your first time or whatsoever time..

read the story, sirah and chronology about both holy masjids there..

you will surprise with the penghayatan you will get after knowing all the stories..

you will start staring at the buildings, memorizing back all the events happened inside, in front, beside, behind it..

you will start staring at the tombs, at the walls, at the roofs, at the street, at the hills…

and you will stare with those happy, sorrow, and indescribable feelings..

you will just think like.. what if i was there with rasulullah, with the sahabiah, with those tabiin… how lucky was I to be there..

oh..the feeling is so great =)

we bought these two books about masjid nabawi and masjidil haram there.. so i can say that it was a bit late to khatam the book there…i mean i got that penghayatan late~ i should read it one day or two days before leaving malaysia..

it is done anyway.. we are here, and we will be there again when Allah grant us to be there.. insya Allah..

I want to share some pictures and some stories with you..

ni tengah tak ramai orang i can say..

hari pertama,kedua,ketiga kami di sana je yang kurang orang..

start hari keempat, ramaiiiii sangat.. berebut nak tawaf.. uuchh..

memang sakit sakit la badan kalau lepas tawaf tu, kena tolak kena senggong kena himpit.. haha

see the multazam? tempat antara pintu kaabah dan bucu hajarul aswad.. tempat mustajab doa..

kiranya kosong lagi tu.. i managed to get there during my second day there (hari tak berapa ramai orang)..

hajarul aswad memang tak dapat pergi, tak dapat tengok pun..tak kisah la pergi bila bila masa pun..ouch,

di multazam dan pintu kaabah, boleh berlama lama juga di sana,  sebab time tu agak kosong.. kami (read: bro nas & i) pun tak de la bermatlamat untuk memegang pintu kaabah time tu, cuma tengah tengah tawaf tu tengok tengok kosong pintu tu! eh?? kosong??? biar benar???? selama lama ni yang penuh sampai bersangkut sangkut tu pergi mana?

excited with the opportunity, i dragged bro nas to go there.. started with multazam, pintu kaabah, sepanjang dinding di side itu kami sentuh sambil bertawaf sambil berdoa… perasaan tak usah cakap lah..it was my first time touching kaabah, and yet, i started with multazam~! alhamdulillah.. it is a miracle since we could do that without pushing, pulling and struggling..nobody blocked us.. a blessing feeling!

then, bau atar pada tangan, tak usah cakap la..melekat! kaabah memang wangi~

tamak dengan perasaan bahagia itu, saya ajak bro nas ke hijr ismail pula.. mana tau Allah izinkan pula kami masuk tanpa merempuh (merempuh tuuu~) tapi bila pergi, memang penuh..memang sangat penuhh.. bro nas kata, “tak pe la, lama lagi kita kat sini.. ada banyak peluang lagi”.. so that’s it.. kami sambung menghabiskan tawaf dengan bahagia.. (cumanya, memang sampai sudah saya tak berpeluang ke hijr ismail..hanya bro nas mampu -_- sob sob..dia pergi tanpa saya~)

cerita about tangan yang bersangkut…

don’t get what i mean? kejap tunjuk gambar lain..

nampak tak tangan bersangkut sangkut kat pintu kaabah tu?

mereka memang suka bersangkut di situ, dan menangis meratap dan berdoa…

pendek kata suasana di depan pintu kaabah biasanya agak bingit dan sesak.. most of the times..

dan saya agak pelik sebenarnya kenapa mereka suka bergantung dan peluk peluk kaabah di situ.. pada mulanya saya fikir mereka sangat obses dengan pintu kaabah..sementelah dikatakan antara tempat paling mustajab doa..

dan setelah saya membaca buku tentang masjidil haram, saya mendapat pencerahan..

rupanya diriwayatkan rasulullah suka melekatkan permukaan tapak tangan, dada dan pipi di multazam sambil berdoa (ini dipanggil beriltizam).. rasulullah saw dikatakan melakukan perbuatan ini selepas tawaf selesai 7 pusingan.. dan disebut multazam kerana itulah..

saya tak pernah dengar cerita ini, maka saya pun terlopong juga time baca buku tu.. riwayatnya oleh siapa ada dinyatakan *tapi tak hafal la pulak* maka terus saya teringat orang orang yang suka memeluk multazam tu..

patut la ramai sangat melekat di sana.. agak saya, mereka meniru perbuatan rasulullah..cumanya….

rasulullah saw tak ada la suruh bergantung gantung dan meratap.. mungkin mereka rasa susah payah berebut mahu menyentuh kaabah dan multazam, maka sekali dapat, might as well terus berlama dan bergantung gantung kan?

*dan saya menyesal kerana baca buku tu lambat..selepas tau kisah nabi buat macam tu, saya tak berkesempatan lagi dah untuk menyentuh multazam dek kerana ramai sangat orang. cuma saya berharap moga doa saya sewaktu menyentuh multazam dikabulkan*

nampak polis yang berdiri tinggi di tepi bucu tu?dia tengah menjaga hajarul aswad…

memang tak dapat dilihat dari jauh batu syurga yang dibawa turun oleh jibril itu, kecuali kalau kita memang in purpose nak berhimpit untuk mendekat dan berebut.. time tu la biasanya memang berlanggar langgar lelaki dan perempuan..

sebabnya, kalau kita lalu depan bucu tu untuk tawaf aje pun (meaning jauh dari bucu batu) kita memang akan bersesak.. kawasan top untuk jam…hehe..

untuk angkat tangan melambai kaabah juga sudah agak susah.. tak boleh berhenti sambil lambai..karang kena langgar je.. kena lambai sambil berjalan..

so mengikut kata bro nas, dari kita mencipta dosa berebut berlanggar semata untuk mendapat perkara sunat, better avoid kan? maka sampai sudah saya tak pernah tengok dan sentuh batu syurga itu.. *dikatakan time umrah lain memang senang nak tengok, time kami ni kebetulan peak season, orang ramai macam nak awal haji dah*

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda “Antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah disebut multazam, barang siapa beriltizam di antara keduanya dan memohon kepada Allah sesuatu nescaya Allah akan mengabulkan permintaannya”

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda tentang hajarul aswad “Demi Allah, niscaya Allah akan membangkitkannya pada hari Kiamat, dengan memiliki dua bola mata melihat dengannya, serta lisan yang berkata dengannya, dia akan bersaksi atas siapa yang mengusapnya dengan benar” (HR Tirmidzi)

inilah coretan pertama saya mengenai kembara tanah suci kami..

moga ketemu lagi di lain waktu untuk kisah maqam ibrahim, hijr ismail dan lain lain pula (haha.kenapa dah macam pengacara rancangan tv ni?)

azam hari ini

semalam baru membeli sebuah buku ini.

kata bro nas, buku ni menarik. dia baru baca satu, dua pages dan terus rasa tertarik.

saya tak baca lagi. lepas beli semalam, balik rumah .. banyak pula kerja lain yang dibuat..tiba tiba tidur dah..

Ustaz Azhar Idrus, Daie Sejuta Ummat
Penulis: Riduan Mohamad Nor
Terbitan: Jundi Resources
Harga: RM18.00

Isi Kandungan

1. Tokoh agama dan lingkaran fenomena
2. Ustaz Azhar Idrus, Daie Sejuta Ummat
3. Kejora yang menyinari Langit Malam
4. Bagaimana Ustaz Azhar Idrus bermula
5. Aura dan magnet Ustaz Azhar Idrus
6. Kerikil-kerikil di Jalan Dakwah
7. Man Jadda Wajada
8. Menjawab fitnah yang cuba memalitkan aib
9. Sham Kamikaze: “Ustaz Azhar dan Anak Muda”
10. Anda Bertanya, Ustaz Azhar Idrus Menjawab

apa pun, saya kena kejar siapkan tiga papers sebenarnya ni.

agak blur la untuk menulis paper.

start balik belajar ni, gear tak sampai lagi tahap laju pecut..gear empat pun belum…baru gear 2 kot.~

hadoi. tapi semua papers dateline dah dekat!

saya pulak, baru tahap literature review!!

“ok, cukup lah berniaga tu. fokus sikit kat paper tu” –> kata bro nas.

hehehe.

saya try nak perform dua dua task dengan cemerlang boleh? belajar speed up, berniaga pulak untung dan margin tinggi.

adakah cita cita ini mustahil? *sebagai seorang umi kepada wafiy lagi*

ok. mari berusaha buktikan

…………………………..

apapun, kita tengok koleksi terbaru lagi nak? ;b (senyum simpul)

RM49 aje.

material cotton korea.

labuh bawah lutut.

belakang bergetah sikit.

boleh order cepat di penawar85@gmail.com

stok sangat limited

tudung soft awning untuk XL (agak jarang dapat jumpa. so sila grab!)

kain cotton korea. awning dari corduroy.

cun! rm43 aje.

palazzo dari kain lycra.

ukuran seperti di atas.

rm45 aje.

ok.sila sms atau email ye untuk siapa yang nak book 🙂

ok.mari study pulak~

praises to YOU

Salam wth…

currently i’m reading a book titled noorah. written by ummu hani abu hasan.

interesting.

a story about a lady, a mother, a daughter, a british.. and a hamba Allah living at london.

i like her perspective and view about islam.

try have a read peeps =)

anyway, i want to share this picture with you =) =)

at last, i got the answer from KPT. alhamdulillah. praises to You.

buttttt…. KPT silap bagi tempat pengajian~~~

saya minta ump, dia bagi korea??

ok, saya harap KPT dapat menukar tempat itu secepat mungkin.

1 muharam di bukit broga

suka saya dengan kaligrafi di atas. semenjak tengok dokumentari pasal kaligrafi china di tv alhijrah segalanya bermula di sini tu, minat membuak buak. hehe.

saya jumpa these phrases dalam blog (2 hari ni kerap blog-walking, sebab kerap sangat terjumpa blog yang menarik). but basically, blogger yang bagi ayat ni pun dia kata jumpa kat facebook jugak. so saya copy je la. ayat makan dalam =) tapi sangat suka.

Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar… Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..

*kecantikan di akhirat adalah harapan kami*

——————————————————————————————————————————————

actually, i want to share our story hiking the broga hill. we went there on the first of muharam, and now i just remember to tell tale =)

the original plan was we were going to see the sunrise there.. adik ipar dah risau risau, boleh ke hiking tengah gelap subuh tu since tak tau jalannya, torch light tak cukupnya, orang tak de nye.. kami pun bimbang juga..

so dilambatkan sikit plan, lepas subuh hike, meaning = subuh pun dalam perjalanan je.. lepas solat je hike~

tengok tengok, memang subuh dalam perjalanan..tapi still di shah alam..nak keluar dari shah alam tu azan dah berbunyi..terus je la berhenti..kena la kejar pahala berjamaah kan..

akhirnya pukul tujuh jugak lah sampai dan terus mendaki (warming up apa pun tak sempat..dah risau lambat sangat..takut panas)

awal sampai tu, masing masing tergelak golek golek dalam kereta… konon risau orang tak ada..telling you, kami ni antara paling lambat kot.

parking penuh macam depan giant seksyen 13 shah alam tu.

kami start around 7.10 dan sampai ke puncak pertama 7.50. 40 minit je kan

ramai dah mula turun balik, maka memang on the way ke atas tu asyik kena bagi laluan pada yang turun (ada setengah kawasan laluannya kecik)

*sewaktu memberi laluan pada orang yang turun..juga memberi laluan pada syaida yang nak pengsan tu berehat*

*ni laluan kecil juga.sebab tu kami berbaris mendaki sambil makan lolipop*

bila dah berjaya sampai ke puncak pertama, jangan cakap la berapa banyak gambar yang diambil.

sambil makan roti yang semangat dibawa dari shah alam, juga coklat cadbury dua bar, biskut dan segala macam air, sambil itu jugak la photographer akmal tak duduk diam mengambil gambar

alhamdulillah cuaca tak panas. maka boleh la diteruskan pendakian ke puncak kedua. tapi angah dan siti dah surrender. mereka stay je sambil konon konon menjaga makanan *sebenarnya tak ada sangat makanan nak dijaga, banyak dah licin.hehe*

puncak kedua, here we come~

kumpulan terpilih untuk ujian puncak kedua.haha.

tak jauh mana pun, mungkin 5-10 minit saja. maka pada sesiapa yang pergi hiking ke sana, don’t hesitate to continue your hiking even though you are very exhausted. take a rest and continue your journey yeah. the scenery is way to beautiful than the first summit.

i’ve told you right. the scenery is a breathtaking one =)

then after photo shooting for a while (err..quite a while i can say. bro nas mengamuk ngamuk sebab kena tunggu lama sangat kami bershooting.haha.muka atas tu muka mengamuk la tu), we continued to the final summit, the third one. ok. this time, there were only three of us who were full with energy (still) and full with determination too. haha.

and like before, the walking duration is around 10 minutes, but the track is a bit challenging since it is more steep than before.

the summit is full with big rocks. way too bigg~

here they are

nampak tak batu batu kat belakang tu? itulah mereka..

*kami di atas batu batu itu*

my dad once hiked here and he said the highest peak is signed with a signboard which said “Broga Peak” (something like that), and sadly we did not reach it even though we already went to the top. the rock with the signboard was full with men so we decided to head down, instead of waiting for them to give space (yang tak tahu bilanya tu.semangat je bergambar sejak sampai)

heading down

proudly captured

beriyer cool down. warm up nye takde~

so to whom having intention to go there, don’t hesitate. no need to be fit like an athlete to go through the challenges.

but make sure, you have your breakfast before starting.

the direction to go there is quite easy, signboards of broga are here and there. follow semenyih signboard, then nottingham universiti signboard and then, broga signboard. ok??

mengembaralah kamu menikmati dan mengagumi bumi Allah ini, itu adalah satu bentuk ibadah yang mendamaikan 

kemasik dan wafiy

it’s been a long time.

i miss my blog.

cewah.

lately, we have been very busy. here and there.like a busy bee.

i can say almost every weekend we were not at home.merantau mencari sesuap nasi.

cewah lagi.

as usual, school holiday = friends’ wedding, vacation,family trip…

among of that, ada pula berita kematian yang mendatang.

kawan kami, allahyarham sobri meninggal akibat serangan jantung.

masya Allah..innalillah…hubungan yang rapat menyebabkan kami terkesima dengan berita mengejut itu walaupun masing masing arif penyakitnya sememangnya kronik, yang meletakkan nyawanya seperti telur di hujung tanduk.

kami bergegas ke jitra, kedah..jarak yang jauh dari skudai menyebabkan kami terlepas upacara pengebumian..

tetap berpuas hati kerana mampu menziarahi keluarga yang ditinggalkannya..2 orang, ibu dan abang..gembira menyambut kedatangan kami yang datang beramai ramai..mungkin itulah penguat semangat mereka, sifat empati kawan kawan dan sokongan yang diperlukan di saat itu…

alhamdulillah allahyarham berjaya menempuh saat kematian dengan tenang..kata ibunya, sungguh mudah dia pergi, di atas pangkuan ibu di tepi jalan, sesudah gigih berusaha membantu keluarga selepas kejadian banjir besar di jitra sana..

muhasabah diri kembali, moga kita mendapat husnul khatimah insya Allah..

teladan dari arwah, segera selesaikan sebarang hutang yang ada..

saya berazam akan mengikuti contoh ini..

balik pada berita gembira perkahwinan kawan kawan, tahniah pada mereka yang kahwin, saat seperti ini menggembirakan kita, namun harus diingat kematian sentiasa di sekeliling kita… moga perkahwinan menjadi jalan singkat untuk kita mendapat keredhaan Allah… amin

……………………………………………

kota tinggi.pernikahan mamas dan ijal.

kami dan hakim jadi wakil batch korea yang meneman.

sungguh gembira kerana akhirnya mereka berkahwin. hehe..

dari dulu asyik dengar mamas jerit nak kahwin, sekarang tak yah dengar dah..

i like the ceremony..tak tipu..

very well organized.

the tok kadi was very professional. dia yang jadi mc. dia slotkan masa dan sesi bergambar untuk menikah *of course*, lafaz takliq, solat sunat, serahan mas kahwin, upacara batal air sembahyang*cium dahi dan pakaikan cincin*, upacara dengar pesanan ayah dan ibu, upacara salam dan peluk ayah ibu dan bertukar hantaran..

sebab ada upacara dengar pesanan ayah ibu, hakim yang selamba itu pun jadi sayu dan syahdu pulak…nasib baik tak sampai keluar air mata..nanti orang ingat dia yang kahwin, sebab ijal yang pengantin tu pun tak ada la sampai berlinang tears..

i like~~~ tak ada lah terpinga pinga jadinya macam kami dulu, dah lah tak pernah kahwin, suruh pulak kami pandai pandai sendiri buat serahan mas kahwin…tu yang jadi nasrul hadi pass mas kahwin macam pass bakul isi buah nangka suruh rasa…hehehehehe….*but i like our tok kadi..lawak tip top*

esoknya kami ada pergi ke pantai kemasik balik dari kenduri rosmazi dan farah gee…*berapa banyak kenduri ni???*

berniat mengacau rosmazi dan farah gee pada photo shooting mereka..

tapi tak jadi kacau..kami pulak buat photo shooting sendiri…

wafiy sungguh gembira bergambar…*cewah..padahal umminya yang gembira..wafiy kena drag je*

mari share gambar wafiy dan kawan kawan nya!!!

gambar mamas sekeping je..lain tak upload lagi

 

wafiy sibuk nak main air jugak