wishing you that the beautiful deeds of nabi touch your life =)

bismillah

 

Allahumma solli ‘ala saidina Muhammad..

memang nabi tak ajar kita celebrate birthday baginda…

memang nabi tak suruh kita berarak sambil pegang sepanduk pakai baju seragam satu kumpulan..

memang nabi tak suruh kita cuti semata untuk hari maulud nya…

cuma.. saya rasa kita tak perlu against idea untuk meraikan dan di masa yang sama menyemarakkan rasa cinta kita kepada baginda…

kadang kadang tengok post kawan di fb, macam syadid betul..sebab bukan sunnah nabi..kita pun kecam sambutan yang dibuat…

dakwah kena various… kadang kadang kalau bukan sebab hari maulud ni, kita pun tak perasan betapa lamanya kita tak amalkan selawat ke atas nabi kan?

maulidurRasul-1-copy-929x10241

ok enough of blabbering… saya nak promote peplum yang baru distok ni =)

46839_600974523262859_2000376363_n 150842_600974563262855_1234688472_n 150982_600972996596345_521148831_n 251799_600972943263017_308869411_n 269285_600973026596342_819689110_n 421659_600972976596347_715796849_n 421762_600970456596599_490720506_n 480942_600972973263014_71025294_n 549851_600973043263007_1915411507_nrm64

yang berlace, rm64. yang berenda di bawah, rm45 =)

Advertisements

memorable moments at holy lands (seronok + sayu) II

mari kita sambung cerita makkah lagi nak?

this time, i want to share about maqam Ibrahim..

this is it.. the one in that small building..

basically it is slightly in front of the door of kaabah..

nampak tak?

yang ada cahaya depan pintu kaabah (berdepan dengan jamaah perempuan pakai telekung putih hijau tu)

at times, i was startled at the reaction of some jamaah when they got to touch and hold the tomb (since this was my first time seeing it, of course).. they cried, they mourned, they weeped, they howled… yes, sometimes it was too much..

it was something like they were visiting grave.. but i know maqam Ibrahim is not so-called maqam as grave..it means the standing spot ( قام – مقام – stand) of nabi Ibrahim a.s.

 so i tried to look into it myself..to ensure what i know is right.. and i found the holy stone from jannah (called maqam)

uwa.. subhanallah..the feeling is sooo amazing.. you know, we are looking at a stone from jannah~!!

i’m telling you, something from JANNAH! =)

ok, thinking back about those people who kept crying, howling and mourning.. i, again, was confused..

so they were looking at the stone, and, why mourning? why not praising Allah, or getting amazed, or what so ever that shows a blissful expression?

i started finding the story behind the stone..

 

 i heard that those who did that are believing in bidaah, memegang maqam sambil berdoa dan meratap semua tu dikatakan akan dikabulkan permintaan.. something like that.. so that’s why they hugged the tomb like they did not want to release it!

so actually the story is about that is the stone where Jibril sent from Jannah for Nabi Ibrahim to stand on it and complete the process of building kaabah..

the width is 40cm x 40 cm approximately.. the height is 50 cm approximately..

when nabi stood on it, the feet sink with the depth of 10 cm, the length 22 cm and the width 11 cm.. besar juga kan tapak kaki nya?

after completing the construction of kaabah, again, Nabi stood on it and engaged people to do hajj, as Allah ordered ..

so here is the function of a stone from jannah, as important as hajarul aswad, which are said as the only two stones from jannah on this earth..

it is said that the maqam was never moved since Nabi Ibrahim’s era, but when a big flood occurred in 17 Hijrah, it flowed to Misfalah (quite a distance from Kaabah).. Saidina Umar al Khattab put it back at the original place  after confirming with other people about the original location.

 the real stone is inside that cooper case.. the top is the cooper which was made because they worried the stone might crack after times..

Allah has said in alquran:

“Dan jadikanlah sebagian maqam ibrahim tempat solat” – Albaqarah:125

Rasulullah said:

“Sesungguhnya Rukun (Hajar Aswad) dan Maqam adalah dua permata yaqut dari yaqut syurga, Allah menghilangkan cahayanya. Andai Allah tidak menghilangkan cahayanya nescaya keduanya akan menerangi timur dan barat” – HR Tirmidzi

so that’s it.. alhamdulillah I was granted to look into it (which was a rare chance because of the crowd), doa beside it for quite a long time, and pray in front of it (quite a distance juga, bukan solat depan depan..mau kena pukul dengan polis kalau buat tu)..

it is a very blissful moment when i got to get close to the tomb.. i was doing tawaf with my sister in law, akma..only two of us..then i did not realize that we were getting close to the tomb…since usually the area was very crowded, so i just looked at the floor to make sure i did not stumble, and i didn’t cause anyone to stumble.. when i looked ahead, whoaaa… the tomb was in front of my eyes..~

i was so excited that i dragged akma to touch it (she was busy escaping herself from the crowd).. when looking into it, touching the golden glass, and doa, the crowd was like..gone.. only two of us, and another two or three persons around it, just like us.. i did not know why the people seemed vanished, but i didn’t have time to think about it. i was busy praying *tak sempat pun bukak buku baca doa yang specific sewaktu berdiri di sebelah makam* since i usually saw some people were urged to leave maqam when they were too long holding it..

i didn’t want to be dragged away before finishing my doa.. i prayed and prayed till i satisfied with the superb moment, then i went away with a blessed feeling.. insyaAllah amin.. the movement were limited however, we were still in our tawaf, so the shoulder should not turn away from kaabah.. luckily we got the side of tomb which let us to maintain our shoulder position.. alhamdulillah, we didn’t get scolded by the police.. =)

maqam ibrahim is also a hot spot, beside hajarul aswad, rukun yamani and hijr ismail.. like i said in previous entry, the second week we were there, all these spots are black area, kalau malas nak sesak dan berhimpit, jangan la kejar ke sana..

memorable moments at holy lands (seronok + sayu)

alhamdulillah. we touched down safe and sound at KLIA at wednesday noon last week.

Madinah and Makkah are so great and awesome.

splendid experience we have back there.

and we really aim we can be among the frequent visitors there.. amin..

may be for the next time, we can bring wafiy sidq together..

poor him to be left out from a great vacation..

this was our first time, indeed, it was very memorable..

we have one tip to be shared with others who are planning to go there, regardless it’s your first time or whatsoever time..

read the story, sirah and chronology about both holy masjids there..

you will surprise with the penghayatan you will get after knowing all the stories..

you will start staring at the buildings, memorizing back all the events happened inside, in front, beside, behind it..

you will start staring at the tombs, at the walls, at the roofs, at the street, at the hills…

and you will stare with those happy, sorrow, and indescribable feelings..

you will just think like.. what if i was there with rasulullah, with the sahabiah, with those tabiin… how lucky was I to be there..

oh..the feeling is so great =)

we bought these two books about masjid nabawi and masjidil haram there.. so i can say that it was a bit late to khatam the book there…i mean i got that penghayatan late~ i should read it one day or two days before leaving malaysia..

it is done anyway.. we are here, and we will be there again when Allah grant us to be there.. insya Allah..

I want to share some pictures and some stories with you..

ni tengah tak ramai orang i can say..

hari pertama,kedua,ketiga kami di sana je yang kurang orang..

start hari keempat, ramaiiiii sangat.. berebut nak tawaf.. uuchh..

memang sakit sakit la badan kalau lepas tawaf tu, kena tolak kena senggong kena himpit.. haha

see the multazam? tempat antara pintu kaabah dan bucu hajarul aswad.. tempat mustajab doa..

kiranya kosong lagi tu.. i managed to get there during my second day there (hari tak berapa ramai orang)..

hajarul aswad memang tak dapat pergi, tak dapat tengok pun..tak kisah la pergi bila bila masa pun..ouch,

di multazam dan pintu kaabah, boleh berlama lama juga di sana,  sebab time tu agak kosong.. kami (read: bro nas & i) pun tak de la bermatlamat untuk memegang pintu kaabah time tu, cuma tengah tengah tawaf tu tengok tengok kosong pintu tu! eh?? kosong??? biar benar???? selama lama ni yang penuh sampai bersangkut sangkut tu pergi mana?

excited with the opportunity, i dragged bro nas to go there.. started with multazam, pintu kaabah, sepanjang dinding di side itu kami sentuh sambil bertawaf sambil berdoa… perasaan tak usah cakap lah..it was my first time touching kaabah, and yet, i started with multazam~! alhamdulillah.. it is a miracle since we could do that without pushing, pulling and struggling..nobody blocked us.. a blessing feeling!

then, bau atar pada tangan, tak usah cakap la..melekat! kaabah memang wangi~

tamak dengan perasaan bahagia itu, saya ajak bro nas ke hijr ismail pula.. mana tau Allah izinkan pula kami masuk tanpa merempuh (merempuh tuuu~) tapi bila pergi, memang penuh..memang sangat penuhh.. bro nas kata, “tak pe la, lama lagi kita kat sini.. ada banyak peluang lagi”.. so that’s it.. kami sambung menghabiskan tawaf dengan bahagia.. (cumanya, memang sampai sudah saya tak berpeluang ke hijr ismail..hanya bro nas mampu -_- sob sob..dia pergi tanpa saya~)

cerita about tangan yang bersangkut…

don’t get what i mean? kejap tunjuk gambar lain..

nampak tak tangan bersangkut sangkut kat pintu kaabah tu?

mereka memang suka bersangkut di situ, dan menangis meratap dan berdoa…

pendek kata suasana di depan pintu kaabah biasanya agak bingit dan sesak.. most of the times..

dan saya agak pelik sebenarnya kenapa mereka suka bergantung dan peluk peluk kaabah di situ.. pada mulanya saya fikir mereka sangat obses dengan pintu kaabah..sementelah dikatakan antara tempat paling mustajab doa..

dan setelah saya membaca buku tentang masjidil haram, saya mendapat pencerahan..

rupanya diriwayatkan rasulullah suka melekatkan permukaan tapak tangan, dada dan pipi di multazam sambil berdoa (ini dipanggil beriltizam).. rasulullah saw dikatakan melakukan perbuatan ini selepas tawaf selesai 7 pusingan.. dan disebut multazam kerana itulah..

saya tak pernah dengar cerita ini, maka saya pun terlopong juga time baca buku tu.. riwayatnya oleh siapa ada dinyatakan *tapi tak hafal la pulak* maka terus saya teringat orang orang yang suka memeluk multazam tu..

patut la ramai sangat melekat di sana.. agak saya, mereka meniru perbuatan rasulullah..cumanya….

rasulullah saw tak ada la suruh bergantung gantung dan meratap.. mungkin mereka rasa susah payah berebut mahu menyentuh kaabah dan multazam, maka sekali dapat, might as well terus berlama dan bergantung gantung kan?

*dan saya menyesal kerana baca buku tu lambat..selepas tau kisah nabi buat macam tu, saya tak berkesempatan lagi dah untuk menyentuh multazam dek kerana ramai sangat orang. cuma saya berharap moga doa saya sewaktu menyentuh multazam dikabulkan*

nampak polis yang berdiri tinggi di tepi bucu tu?dia tengah menjaga hajarul aswad…

memang tak dapat dilihat dari jauh batu syurga yang dibawa turun oleh jibril itu, kecuali kalau kita memang in purpose nak berhimpit untuk mendekat dan berebut.. time tu la biasanya memang berlanggar langgar lelaki dan perempuan..

sebabnya, kalau kita lalu depan bucu tu untuk tawaf aje pun (meaning jauh dari bucu batu) kita memang akan bersesak.. kawasan top untuk jam…hehe..

untuk angkat tangan melambai kaabah juga sudah agak susah.. tak boleh berhenti sambil lambai..karang kena langgar je.. kena lambai sambil berjalan..

so mengikut kata bro nas, dari kita mencipta dosa berebut berlanggar semata untuk mendapat perkara sunat, better avoid kan? maka sampai sudah saya tak pernah tengok dan sentuh batu syurga itu.. *dikatakan time umrah lain memang senang nak tengok, time kami ni kebetulan peak season, orang ramai macam nak awal haji dah*

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda “Antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah disebut multazam, barang siapa beriltizam di antara keduanya dan memohon kepada Allah sesuatu nescaya Allah akan mengabulkan permintaannya”

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda tentang hajarul aswad “Demi Allah, niscaya Allah akan membangkitkannya pada hari Kiamat, dengan memiliki dua bola mata melihat dengannya, serta lisan yang berkata dengannya, dia akan bersaksi atas siapa yang mengusapnya dengan benar” (HR Tirmidzi)

inilah coretan pertama saya mengenai kembara tanah suci kami..

moga ketemu lagi di lain waktu untuk kisah maqam ibrahim, hijr ismail dan lain lain pula (haha.kenapa dah macam pengacara rancangan tv ni?)

Ahlan wasahlan ya ramadhan

image

Wafiy and parents wish you happy fasting with the doa, may we get the best of ramadan..

sangat elok menggandakan amalan, tapi Jangan hipokrit kerana ramadan..
Bukan konsepnya bertudung hanya dalam ramadan,membaca quran hanya dalam ramadan, bersolat di masjid hanya dalam ramadan..tidak mengumpat hanya sepanjang ramadan..

Itu tuntutan sepanjang waktu..hindari perbuatan mendewakan ramadhan..

Thousands apologizes from us..let us make the most out of it.
*jangan telepek tidur je macam awang tiger ni*

sepatutnya……

tajuk tazkirah hari ini adalah SEPATUTNYA… hehe..

apa yang boleh dibincangkan dengan ‘sepatutnya’?

bro nas ada mendengar tazkirah ustaz di ikim, dan kemudian dia pulak memberi tazkirah pada saya dan wafiy *wafiy buat buat faham je*..

katanya, persoalan ‘SEPATUTNYA’ ini tidak perlu timbul di dalam kepala kita sebagai seorang isteri, suami, ayah, ibu, pelajar, atau apa sahaja peranan kita di muka bumi yang indah ini…

contoh, kita mungkin biasa mendengar cerita kawan kawan mengenai suami mereka yang mithali, ataupun menonton drama tv yang menampilkan suami yang seperti Mr Right Guy…dan terus, kita mengharapkan suami kita juga menjadi seperti itu.

dalam kepala, akan terlintas, “sepatutnya suami aku jadi seperti ini..seperti itu..macam suami si _____ itu lah..dia boleh je tolong mandikan anak, tolong masak bila aku penat..bla bla..”

atau mungkin, si suami pula berfikir, “sepatutnya isteri aku yang masak ni, kenapa aku pulak? dah penat penat kerja ni..dah la tadi kena mandikan baby, sepatutnya dia yang mandikan..kan itu kerja isteri”

kata ustaz dalam radio ikim itu, kalau kita asyik berfikir sepatutnya itu, sepatutnya ini, memang tak jadi kerjalah… kalau Allah nak fikir sepatutnya, dah lama kita ni kena hukum macam macam sebab tak buat apa yang disuruh. contoh senang, kalau Allah fikir, ‘manusia ni hamba Aku, sepatutnya manusia ni ikut perintah aku, sebab tak ikut, dendalah bagi kurang oksigen untuk bernafas..’

haa..kan dah tercungap cungap nanti kita…tu oksigen, kalau Allah tarik nikmat hidung sebab tak solat? banyak la orang yang pesek je tengah muka dia sebab tak solat solat..

kata ustaz nasrul hadi pulak *haha*, kita kena berfikir secara praktikal sebenarnya…selagi boleh berperanan, ambil peranan, hulurkan bantuan…ikut masa dan keadaan..semua orang inginkan suami mithali atau isteri mithali *ambil contoh suami isteri lagi*..tapi bukan bermaksud kita tak boleh menyumbang berkongsi peranan kan? walaupun mungkin tanggungjawab mendidik anak itu peranan isteri lebih utama, tapi wajarkah suami membiarkan isteri berperanan seorang diri jika berdua itu lebih baik? *uhh..macam ayat buku…ayat bro nas tak sedap sangat pun, saya tolong susun bagi sedap bunyi..hehe*

kata ustaz hasrizal (saifulislam.com), hidup untuk memberi~ jangan fikirkan apa yang kita akan terima tapi selalu fikirkan apa yang kita boleh beri..betul?

kata syifa, kalau ikut logic rule for everything, isteri kena buat apa, suami kena buat apa, ayah kena buat apa, ibu kena buat apa, anak kena buat apa, cikgu kena buat apa, murid kena buat apa…mungkin semua orang pun akan berbalah dan tak jadi kerja..kerana…MANUSIA ITU TIDAK SEMPURNA~ maka terima lah seadanya dan jangan membandingkan apa yang kita ada dengan orang lain..

ok..kenapa kena ada gambar krabi ini? – sebab topik ini selalu menjadi tajuk perbincangan dan tajuk tazkirah kami sewaktu awal kahwin..dan awal kahwin dulu kami pergi ke krabi..maka bila topik ini naik lagi, maka kena la ingat krabi lagi =)..keke..

sewaktu bro nas tengah kurus…keke

panjangkan lah tahajud..

salam wth
seorang ulama tabiin di basrah, bapa kepada thabit al bunani, bermimpi melihat seorang wanita yang sangat cantik..
dia bertanya, siapakah engkau?
jawab wanita itu, aku bidadari, hamba Allah
ulama itu berkata, menikahlah denganku
jawab wanita itu, pinangkanlah aku daripada Tuhanku, dan bayarlah mas kahwinnya
ulama itu bertanya lagi, apakah mas kahwinnya?
bidadari itu menjawab, panjangkan bertahajud…
oh my oh my…
a very nice reward for tahajud maniac..
let us be tahajud maniac too..~
**psst…for muslimat, dapat bidadari juga??
again, let us share the images of bidadara dunia ini…hehe..
wafiy with his pink cap!

scars of love ^^

Some years ago on a hot summer day in south Florida a little boy decided to go for a swim in the old swimming hole behind his house.

In a hurry to dive into the cool water, he ran out the back door, leaving behind shoes, socks, and shirt as he went. He flew into the water, not realizing that as he swam toward the middle of the lake, an alligator was swimming toward the shore.

His mother, in the house, was looking out the window and saw the two as they got closer and closer together. In utter fear, she ran toward the water, yelling to her son as loudly as she could. Hearing her voice, the little boy became alarmed and made a U-turn to swim to his mother.

It was too late. Just as he reached her, the alligator reached him. From the dock, the mother grabbed her little boy by the arms just as the alligator snatched his legs. That began an incredible tug-of-war between the two.

The alligator was much stronger than the mother, but the mother was much too passionate to let go.

A farmer happened to drive by, heard her screams, raced from his truck, took aim and shot the alligator. Remarkably, after weeks and weeks in the hospital, the little boy survived.

His legs were extremely scarred by the vicious attack of the animal. And, on his arms, were deep scratches where his mother’s fingernails dug into his flesh in her effort to hang on to the son she loved.

The newspaper reporter who interviewed the boy after the trauma, asked if he would show him his scars. The boy lifted his pant legs; and then, with obvious pride, he said to the reporter, “But look at my arms. I have great scars on my arms, too. I have them because my mom wouldn’t let go.”

You and I can identify with that little boy. We have scars, too.

No, not from an alligator, or anything quite so dramatic. But, the scars of a painful past. Some of those scars are unsightly and have caused us deep regret. But, some wounds, my friend, are because God has refused to let go.

In the midst of your struggle, He’s been there holding on to you.

This teaches us that God loves us. But sometimes we foolishly wade into dangerous situations. The swimming hole of life is filled with peril -and we forget that the enemy is waiting to attack. That’s when the tug-o-war begins – and if you have the scars of His love on your arms, be very, very grateful. He did not – and will not – let you go.