kerajaan cinta (^^)

bismillahsalam wth

teringin nak share lagu yang saya baru tahu kewujudannya hari ini, tapi saya sukakannya kali pertama mendengarnya

::kerajaan cinta::

Maha agung sang pencipta, pemilik syurga yang begitu indah
Maha gagah sang pencipta, semua tunduk atas kehendaknya
di langit tertulis nama-Mu..
dan bumi pun slalu bersujud…

Alloh jangan palingkan,
wajahku dari arah kiblat-Mu
jangan jauhkan hamba, dari semua petunjuk cinta-Mu
tak ada selain nama-Mu
pemilik hidup dan matiku…

Segalanya adalah milik-Mu
kerajaan cinta yang teragung
tuliskanlah rinduku di dalam
takdir indah, saat kau memanggilku
kembali…
kembali …
pada-Mu…

____________________________________________________

::stok baru::

14751_600974013262910_913593682_n

309977_600974336596211_800820474_n

379610_600973896596255_27577612_n

maafkan model kecik yang sibuk tu. nampak ada photo shoot, cepat cepat dia pun buat sibuk kat situ jugak

Rm38
material cotton

free size besar (L – XL)
labuh 34′
lengan 18′ ++
bahu 17′
lebar pangkal lengan 15 (memang designnya lebar lengan agak besar)
dada 18.5 – 19′

320959_600973909929587_565360587_n

397462_600974406596204_52432378_n

wakawaka stripes
Rm38

lebar kembang bawah 33′
labuh baju 30′
dada 17.5
bahu 16′
lengan 20.5′
lebar pangkal lengan 8.5′
lebar lengan 4.5′

544039_600974046596240_752737133_n

601216_600973846596260_396766691_n

material cotton denim

bahu 19′
lengan 21′
pangkal lengan 9.5
lebar pergelangan 5′
dada 21′
bukaan kembang di bahagian bawah 35.5′
labuh baju 35′ ++

free size (saiz L – XXL)
Rm38

16105_577374065622905_105970020_n

Material:
BAC19: Cotton denim
Price: RM49 only!

size in stock: XL (tapi untuk ukuran biasa, lebih kepada saiz L je)
SUITABLE FOR NURSING (BUTTON STYLE)

150042_600970526596592_1678002866_n

ini ala ala design baju yang popular sebelum ni…dah habis before ni tapi tiba tiba jumpa pulak sehelai kat supplier..

so ambil je terus tanpa berfikir panjang..

material: kain cotton korea

rm45

pattern kembang di bawah

385235_600970496596595_1087814309_n

ini bukan ala ala dah..memang menjadi rebutan sampai saya yang teringin ni pun tak sempat memilikinya =)

dah lama tak nampak di kedai supplier, tiba tiba jumpa hari tu~

sehelai last..tak tipu.. *^^*

406697_577374082289570_2145685984_n

Material: High quality lycra cotton
Design: Button-front (suitable for nursing), pumpkin sleeves, pocket on the right side, frills at the bottom
Size in stock:
L

Price: RM50 (S-XL)

540055_530983843595261_1796256950_n

yang ni saja nak bagi diskaun, rm25 only =), not rm33

Advertisements

wishing you that the beautiful deeds of nabi touch your life =)

bismillah

 

Allahumma solli ‘ala saidina Muhammad..

memang nabi tak ajar kita celebrate birthday baginda…

memang nabi tak suruh kita berarak sambil pegang sepanduk pakai baju seragam satu kumpulan..

memang nabi tak suruh kita cuti semata untuk hari maulud nya…

cuma.. saya rasa kita tak perlu against idea untuk meraikan dan di masa yang sama menyemarakkan rasa cinta kita kepada baginda…

kadang kadang tengok post kawan di fb, macam syadid betul..sebab bukan sunnah nabi..kita pun kecam sambutan yang dibuat…

dakwah kena various… kadang kadang kalau bukan sebab hari maulud ni, kita pun tak perasan betapa lamanya kita tak amalkan selawat ke atas nabi kan?

maulidurRasul-1-copy-929x10241

ok enough of blabbering… saya nak promote peplum yang baru distok ni =)

46839_600974523262859_2000376363_n 150842_600974563262855_1234688472_n 150982_600972996596345_521148831_n 251799_600972943263017_308869411_n 269285_600973026596342_819689110_n 421659_600972976596347_715796849_n 421762_600970456596599_490720506_n 480942_600972973263014_71025294_n 549851_600973043263007_1915411507_nrm64

yang berlace, rm64. yang berenda di bawah, rm45 =)

kemaskan sawang blog dengan gambar-gambar blouse

bismillah

 

saya sungguh kecewa dengan diri sendiri.

sungguh lama tak update blog, sampaikan saya tak tahu yang wordpress ada update cara baru untuk masukkan gambar ke dalam entry.

haha. very lame..

nasib baik pandai guna lagi..yang pasti, saya suka cara terbaru ini. kalau dulu, memang kena gigih upload satu satu ke dalam entry..

kepada semua, gunalah wordpress! haha..

saya baru balik dari conference di medan. saya ada banyak cerita untuk disampaikan. tapi agak malas menaip, agak malas mengupload gambar (dalam facebook juga tiada album khas medan.biasanya laju je). mungkin disebabkan saya tiada laptop untuk menggodek godek. biasanya guna pc je, tapi pc ada di atas meja kerja di rumah pekan sana la pula..

so saya kena upload gambar blouse yang comel comel untuk mencuci mata. nanti tak letak apa apa dalam post, kawan kawan yang suka jenguk jenguk blog ni marah pula…

harga blouse dan tshirt dari range rm40 – rm65. boleh emel saya untuk tahu harga dan material di penawar85@yahoo.com atau penawar85@gmail.com (cewah, dah macam dj radio tengah promote pulak rasa)..

silakan cuci mata!

 

3418_10151460790684848_459695564_n

12684_10151460790474848_873090233_n

14282_10151519247449848_274033121_n

14716_10151577542489848_692706784_n

16030_10151577542494848_1689966195_n

197218_10151519148934848_1565408478_n

199935_10151460790759848_1074404766_n

252228_10151577542499848_1398325389_n

285741_10151460790644848_1223157856_n

303580_10151209309164848_1412476632_n

305063_10151417790519848_1923839864_n

314149_10151417783814848_1956925643_n

315449_10151271042429848_1061383009_n

318869_10151262266494848_492402272_n

381219_10151417790624848_1903879871_n

522187_10151460790549848_2052674139_n

533565_10151417783949848_178897513_n

535582_10151519247539848_953653319_n

550305_10151519148739848_1428824802_n

ommang

alhamdulillah masih diberi nikmat hidup..walaupun blog macam nyawa tak nyawa je ni..haha

hidup agak tunggang langgang.. catching things up, chasing dateline, submitting necessary things…

still.. i’m alive, with good health condition.. alhamdulillah

banyak kali kawan dan customer suruh tengok balik blog dan muhasabah keadaan blog ni (perli suruh update la tu)

dan banyak kali jugak ikut apa mereka suruh, tapi takat tu je la.. tak pulak saya ambil apa apa tindakan.. haha

oh bro nas juga suruh update progress tanah yang plan untuk dibeli..

cuma saya agak confuse, macam mana nak update progress kalau progress tu tak de? haha

sebenarnya lepas tengok tengok kawasan pantai sepat tu, kami jumpa juga tanah di kempadang.. around 4km from previous land..

dekat je, so dari segi kawasan tu lebih kurang je..cuma dia tak sedekat mana la dengan pantai..

tapi yang nak ceritanya, beza harga sangat banyak..~

tanah cempaka pantai sepat tu boleh dapat dalam rm12/kaki persegi..

tanah kempadang tu pula rm15/kaki persegi – rm25/kaki persegi.. ouchh..

tengok harga, memang tak rasa nak beli..tapi tiba tiba ejen tanah cempaka ni pulak buat hal.. macam tak nak berniaga pun ye..

call 10 kali, jawab sekali.. call 5 kali lagi, tak jawab jawab pulak.. adeh..

call lagi, angkat, tapi tak nak cakap lama pulak..

give up dengan perangai orang sebegitu, kami pun dah berubah hati untuk go for higher price tu..

orang kata, dalam berurus niaga ni, kita kena deal dengan siapa yang nak je… yang tak nak duit tu, tak payah la kejar… haha

so kawan kawan, mari la berjiran di kempadang, berdekatan dengan darul makmur medical centre~ ada banyak lagi tanah untuk dijual di situ..

_____________________________________________

stop talking about other’s business, i want to promote my business.. keke

last piece of lycra polkadot skirt.. comel je designnya.. rm25

free size, button skirt, made of cotton korea material

fast selling, hot item..dah berapa kali restock ni..

for the time being, only black,grey,and blue available

RM35

This slideshow requires JavaScript.

RM39 each

denim cotton, soft awning, xl size

memorable moments at holy lands (seronok + sayu) II

mari kita sambung cerita makkah lagi nak?

this time, i want to share about maqam Ibrahim..

this is it.. the one in that small building..

basically it is slightly in front of the door of kaabah..

nampak tak?

yang ada cahaya depan pintu kaabah (berdepan dengan jamaah perempuan pakai telekung putih hijau tu)

at times, i was startled at the reaction of some jamaah when they got to touch and hold the tomb (since this was my first time seeing it, of course).. they cried, they mourned, they weeped, they howled… yes, sometimes it was too much..

it was something like they were visiting grave.. but i know maqam Ibrahim is not so-called maqam as grave..it means the standing spot ( قام – مقام – stand) of nabi Ibrahim a.s.

 so i tried to look into it myself..to ensure what i know is right.. and i found the holy stone from jannah (called maqam)

uwa.. subhanallah..the feeling is sooo amazing.. you know, we are looking at a stone from jannah~!!

i’m telling you, something from JANNAH! =)

ok, thinking back about those people who kept crying, howling and mourning.. i, again, was confused..

so they were looking at the stone, and, why mourning? why not praising Allah, or getting amazed, or what so ever that shows a blissful expression?

i started finding the story behind the stone..

 

 i heard that those who did that are believing in bidaah, memegang maqam sambil berdoa dan meratap semua tu dikatakan akan dikabulkan permintaan.. something like that.. so that’s why they hugged the tomb like they did not want to release it!

so actually the story is about that is the stone where Jibril sent from Jannah for Nabi Ibrahim to stand on it and complete the process of building kaabah..

the width is 40cm x 40 cm approximately.. the height is 50 cm approximately..

when nabi stood on it, the feet sink with the depth of 10 cm, the length 22 cm and the width 11 cm.. besar juga kan tapak kaki nya?

after completing the construction of kaabah, again, Nabi stood on it and engaged people to do hajj, as Allah ordered ..

so here is the function of a stone from jannah, as important as hajarul aswad, which are said as the only two stones from jannah on this earth..

it is said that the maqam was never moved since Nabi Ibrahim’s era, but when a big flood occurred in 17 Hijrah, it flowed to Misfalah (quite a distance from Kaabah).. Saidina Umar al Khattab put it back at the original place  after confirming with other people about the original location.

 the real stone is inside that cooper case.. the top is the cooper which was made because they worried the stone might crack after times..

Allah has said in alquran:

“Dan jadikanlah sebagian maqam ibrahim tempat solat” – Albaqarah:125

Rasulullah said:

“Sesungguhnya Rukun (Hajar Aswad) dan Maqam adalah dua permata yaqut dari yaqut syurga, Allah menghilangkan cahayanya. Andai Allah tidak menghilangkan cahayanya nescaya keduanya akan menerangi timur dan barat” – HR Tirmidzi

so that’s it.. alhamdulillah I was granted to look into it (which was a rare chance because of the crowd), doa beside it for quite a long time, and pray in front of it (quite a distance juga, bukan solat depan depan..mau kena pukul dengan polis kalau buat tu)..

it is a very blissful moment when i got to get close to the tomb.. i was doing tawaf with my sister in law, akma..only two of us..then i did not realize that we were getting close to the tomb…since usually the area was very crowded, so i just looked at the floor to make sure i did not stumble, and i didn’t cause anyone to stumble.. when i looked ahead, whoaaa… the tomb was in front of my eyes..~

i was so excited that i dragged akma to touch it (she was busy escaping herself from the crowd).. when looking into it, touching the golden glass, and doa, the crowd was like..gone.. only two of us, and another two or three persons around it, just like us.. i did not know why the people seemed vanished, but i didn’t have time to think about it. i was busy praying *tak sempat pun bukak buku baca doa yang specific sewaktu berdiri di sebelah makam* since i usually saw some people were urged to leave maqam when they were too long holding it..

i didn’t want to be dragged away before finishing my doa.. i prayed and prayed till i satisfied with the superb moment, then i went away with a blessed feeling.. insyaAllah amin.. the movement were limited however, we were still in our tawaf, so the shoulder should not turn away from kaabah.. luckily we got the side of tomb which let us to maintain our shoulder position.. alhamdulillah, we didn’t get scolded by the police.. =)

maqam ibrahim is also a hot spot, beside hajarul aswad, rukun yamani and hijr ismail.. like i said in previous entry, the second week we were there, all these spots are black area, kalau malas nak sesak dan berhimpit, jangan la kejar ke sana..

memorable moments at holy lands (seronok + sayu)

alhamdulillah. we touched down safe and sound at KLIA at wednesday noon last week.

Madinah and Makkah are so great and awesome.

splendid experience we have back there.

and we really aim we can be among the frequent visitors there.. amin..

may be for the next time, we can bring wafiy sidq together..

poor him to be left out from a great vacation..

this was our first time, indeed, it was very memorable..

we have one tip to be shared with others who are planning to go there, regardless it’s your first time or whatsoever time..

read the story, sirah and chronology about both holy masjids there..

you will surprise with the penghayatan you will get after knowing all the stories..

you will start staring at the buildings, memorizing back all the events happened inside, in front, beside, behind it..

you will start staring at the tombs, at the walls, at the roofs, at the street, at the hills…

and you will stare with those happy, sorrow, and indescribable feelings..

you will just think like.. what if i was there with rasulullah, with the sahabiah, with those tabiin… how lucky was I to be there..

oh..the feeling is so great =)

we bought these two books about masjid nabawi and masjidil haram there.. so i can say that it was a bit late to khatam the book there…i mean i got that penghayatan late~ i should read it one day or two days before leaving malaysia..

it is done anyway.. we are here, and we will be there again when Allah grant us to be there.. insya Allah..

I want to share some pictures and some stories with you..

ni tengah tak ramai orang i can say..

hari pertama,kedua,ketiga kami di sana je yang kurang orang..

start hari keempat, ramaiiiii sangat.. berebut nak tawaf.. uuchh..

memang sakit sakit la badan kalau lepas tawaf tu, kena tolak kena senggong kena himpit.. haha

see the multazam? tempat antara pintu kaabah dan bucu hajarul aswad.. tempat mustajab doa..

kiranya kosong lagi tu.. i managed to get there during my second day there (hari tak berapa ramai orang)..

hajarul aswad memang tak dapat pergi, tak dapat tengok pun..tak kisah la pergi bila bila masa pun..ouch,

di multazam dan pintu kaabah, boleh berlama lama juga di sana,  sebab time tu agak kosong.. kami (read: bro nas & i) pun tak de la bermatlamat untuk memegang pintu kaabah time tu, cuma tengah tengah tawaf tu tengok tengok kosong pintu tu! eh?? kosong??? biar benar???? selama lama ni yang penuh sampai bersangkut sangkut tu pergi mana?

excited with the opportunity, i dragged bro nas to go there.. started with multazam, pintu kaabah, sepanjang dinding di side itu kami sentuh sambil bertawaf sambil berdoa… perasaan tak usah cakap lah..it was my first time touching kaabah, and yet, i started with multazam~! alhamdulillah.. it is a miracle since we could do that without pushing, pulling and struggling..nobody blocked us.. a blessing feeling!

then, bau atar pada tangan, tak usah cakap la..melekat! kaabah memang wangi~

tamak dengan perasaan bahagia itu, saya ajak bro nas ke hijr ismail pula.. mana tau Allah izinkan pula kami masuk tanpa merempuh (merempuh tuuu~) tapi bila pergi, memang penuh..memang sangat penuhh.. bro nas kata, “tak pe la, lama lagi kita kat sini.. ada banyak peluang lagi”.. so that’s it.. kami sambung menghabiskan tawaf dengan bahagia.. (cumanya, memang sampai sudah saya tak berpeluang ke hijr ismail..hanya bro nas mampu -_- sob sob..dia pergi tanpa saya~)

cerita about tangan yang bersangkut…

don’t get what i mean? kejap tunjuk gambar lain..

nampak tak tangan bersangkut sangkut kat pintu kaabah tu?

mereka memang suka bersangkut di situ, dan menangis meratap dan berdoa…

pendek kata suasana di depan pintu kaabah biasanya agak bingit dan sesak.. most of the times..

dan saya agak pelik sebenarnya kenapa mereka suka bergantung dan peluk peluk kaabah di situ.. pada mulanya saya fikir mereka sangat obses dengan pintu kaabah..sementelah dikatakan antara tempat paling mustajab doa..

dan setelah saya membaca buku tentang masjidil haram, saya mendapat pencerahan..

rupanya diriwayatkan rasulullah suka melekatkan permukaan tapak tangan, dada dan pipi di multazam sambil berdoa (ini dipanggil beriltizam).. rasulullah saw dikatakan melakukan perbuatan ini selepas tawaf selesai 7 pusingan.. dan disebut multazam kerana itulah..

saya tak pernah dengar cerita ini, maka saya pun terlopong juga time baca buku tu.. riwayatnya oleh siapa ada dinyatakan *tapi tak hafal la pulak* maka terus saya teringat orang orang yang suka memeluk multazam tu..

patut la ramai sangat melekat di sana.. agak saya, mereka meniru perbuatan rasulullah..cumanya….

rasulullah saw tak ada la suruh bergantung gantung dan meratap.. mungkin mereka rasa susah payah berebut mahu menyentuh kaabah dan multazam, maka sekali dapat, might as well terus berlama dan bergantung gantung kan?

*dan saya menyesal kerana baca buku tu lambat..selepas tau kisah nabi buat macam tu, saya tak berkesempatan lagi dah untuk menyentuh multazam dek kerana ramai sangat orang. cuma saya berharap moga doa saya sewaktu menyentuh multazam dikabulkan*

nampak polis yang berdiri tinggi di tepi bucu tu?dia tengah menjaga hajarul aswad…

memang tak dapat dilihat dari jauh batu syurga yang dibawa turun oleh jibril itu, kecuali kalau kita memang in purpose nak berhimpit untuk mendekat dan berebut.. time tu la biasanya memang berlanggar langgar lelaki dan perempuan..

sebabnya, kalau kita lalu depan bucu tu untuk tawaf aje pun (meaning jauh dari bucu batu) kita memang akan bersesak.. kawasan top untuk jam…hehe..

untuk angkat tangan melambai kaabah juga sudah agak susah.. tak boleh berhenti sambil lambai..karang kena langgar je.. kena lambai sambil berjalan..

so mengikut kata bro nas, dari kita mencipta dosa berebut berlanggar semata untuk mendapat perkara sunat, better avoid kan? maka sampai sudah saya tak pernah tengok dan sentuh batu syurga itu.. *dikatakan time umrah lain memang senang nak tengok, time kami ni kebetulan peak season, orang ramai macam nak awal haji dah*

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda “Antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah disebut multazam, barang siapa beriltizam di antara keduanya dan memohon kepada Allah sesuatu nescaya Allah akan mengabulkan permintaannya”

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda tentang hajarul aswad “Demi Allah, niscaya Allah akan membangkitkannya pada hari Kiamat, dengan memiliki dua bola mata melihat dengannya, serta lisan yang berkata dengannya, dia akan bersaksi atas siapa yang mengusapnya dengan benar” (HR Tirmidzi)

inilah coretan pertama saya mengenai kembara tanah suci kami..

moga ketemu lagi di lain waktu untuk kisah maqam ibrahim, hijr ismail dan lain lain pula (haha.kenapa dah macam pengacara rancangan tv ni?)

tanah.polkadot skirt.

sungguh panjang hari minggu baru ini.

sangat pelbagai aktivitinya. dan sangat meletihkan.

oh.kami juga sempat pergi tengok tapak tanah yang konon konon ingin dibeli itu~

antara tanah yang dah berumah

apapun tahniah kepada kak na di atas perkahwinannya. kendurinya semalam, tapi sebenarnya hari nikahnya sebulan yang lepas.

goodies yang diberi (sebenarnya ambil sendiri) adalah sweet dan bagus. dapat digunakan (pen), dapat diamalkan (mathurat).

maaf kerana tak dapat membantu dari awal, disebabkan seperti yang saya kata di atas = sangat banyak aktiviti hujung minggu ini.

oh. saya ada skirt baru untuk dijual. sila tengok di bawah.

[SOLD]

[SOLD]

[SOLD]

measurement: labuh 41′, saiz pinggang (unfortunately) 24′

cutting: A cut (princess cut)

material: soft lycra

available colors:  ONLY purple (with black background) left

harga:rm33 sahaja~

seperti biasa, emel aja ke penawar85@yahoo.com