rezeki itu milik Allah

bismillah

lama saya mendengar lagu zikir ini dikumandangkan dalam radio ikim, hari ini nampak kawan post liriknya dalam fb, baru terfikir nak cari videonya. here it is..tadaaa~

“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu”. ”Ya Allah jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika di bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

i like the zikir very much, as I like dhuha very much =) antara masa terbaik yang Allah berikan untuk kita berdoa.. banyak tokoh tokoh islam, yang bila ditanya apa rahsia kejayaan atau rahsia kekuatan atau rahsia kesabaran mereka, maka jawapannya dhuha yang tidak pernah tinggal.

saya berazam untuk selagi boleh melaksanakannya..sebab kalau cakap azam untuk tidak pernah tinggal, sebelum ni dah pernah tinggal pula.

mari kawan kawan, sama sama kita menjadikan dhuha solat wajib kita setiap hari =)

____________________________________________________________

lama tak pos gambar wafiy di sini.

ada siapa nak tengok tak? hehe. gambar wafiy je la favorite saya untuk dipos..

ini wafiy di pantai balok~ beriyer dia pakai baju cantik sebab nak balik dah, sekali dia pergi riang bermain pantai balik.. pasirnya pulak bukan yang kering, yang basah yang macam lumpur tu..tapi saya memang suka biar dia main apa sahaja yang dia nak main, maka bersabar je lah membasuh baju dan seluar itu..

currently i am a lecturer at icam, here in pekan.. so basically my phd status is waiting for the scholarship. we are waiting for a respond from ump, so up to then, i will be working =)

kerja ini best, icam ini best, environment ini best.. cuma, saya lagi suka belajar .. ohhh~

oh. i remember one moment in the scholarship interview, one panel asked me about why you want to be an academician? and i stated, i used to work once. comparing my working life and student life, i realized i love my student life more. this is because i like to learn. and i know academician’s work culture is to teach and to learn, mengajar dan belajar. the panel simply responded, “if you really like to study, just be a student then. no need to work.” pulak dah~ but it is ok, i would like it very much if i just have to learn =)

please pray for my scholarship yeah =)

last week my mother in law had her 56th birthday, which means it was the day for her to retire. oh, the event her school arranged was lovely. she was so touched, but not crying. umi memang jenis susah menangis. so no wonder.

Advertisements

Arasy Dunia

Arasy Dunia ( Hafiz Hamidun feat Ali ex- XPDC)

(Ali XPDC)
Hidup bagaikan kau jatuh
Gelap malam aku resah
Dalam kegelapan mendamba
Sinaran cahaya berlimpahan
Nyala nyala nyala yang diharap
Umpama rembulan penuh keindahan
Sayang hanya lampu di jalan
Panas bahang lantas terbakar
Lalu mati….

(Hafiz)
Hidup ini medan engkau beradu
Entah untung entah rugi
Pujuk nafsu selalu menipu
Kadang hati kadang tak pasti
Gengam mentafsir makna
Liku ujian atau musibah…

(Ali ex-XPDC & Hafiz)
Hidup bagaikan kau jatuh
Gelap malam aku resah
Dalam kegelapan mendamba
Sinaran cahaya berlimpahan
Cari cari cari yang diharap
Umpama rembulan penuh keindahan
Sayang hanya lampu di jalan
Panas bahang lantas terbakar
Lalu mati…

(Hafiz)
Tandus rasa hilang hidayahnya
Sepi dari titis rahmat

(Ali ex-XPDC)
Layu hati dihembus pawana
Tinggal hanya kalbu yang usang
Kosong tiada sinaran iman di jiwai
Pudar samar bintang bulan mula timbul
Hancurlah runtuhlah segala angan indah
Rona rona bagai sang dunia
Kerana jalanmu tidak pun wujud
Makin kejar makin menjauh
Kadang jatuh kadang tersungkur
Hingga lara….

(Hafiz)
Hidup ini medan engkau beradu
Entah untung entah rugi
Pujuk nafsu selalu menipu
Kadang hati kadang tak pasti
Gengam mentafsir makna
Liku ujian atau musibah…

(Ali ex-XPDC & Hafiz)
Arasy Dunia …. (2x)

for the rest of my life

Photobucket

ada sahabat yang memberi lagu ini kepada saya..
for the rest of my life – maher zain
sementelah dia juga addicted dengan lagu ini *dan mengharapkan suami yang berperasaan sebegini kepada dia ^_~ *
dan saya and the geng juga ikut addicted dengan lagu ini..
maka rajin membuat wallpaper..
nak letak muka siapa lagi kan untuk jadi model..
tolak tepi model itu..sila tengok video youtube ini sahaja…

..no air…

No Air lyrics


Tell me how I'm supposed to breathe with no air

If I should die before I wake
It's 'cause you took my breath away
Losing you is like living in a world with no air
Oh

I'm here alone, didn't wanna leave
My heart won't move, it's incomplete
Wish there was a way that I can make you understand

But how do you expect me
To live alone with just me
Because my world revolves around you
It's so hard for me to breathe

Tell me how I'm supposed to breathe with no air
Can't live, can't breathe with no air
That's how I feel whenever you ain't there
There's no air, no air
Got me out here in the water so deep
Tell me how you gon' be without me
If you ain't here, I just can't breathe
There's no air, no air

No air, air
No air, air
No air, air
No air, air

I walked, I ran, I jumped, I flew
Right off the ground to float to you
There's no gravity to hold me down for real

But somehow I'm still alive inside
You took my breath, but I survived
I don't know how, but I don't even care

Stop And Stare

http://media.imeem.com/m/wurEe5xt1E


Onerepublic – Stop And Stare Lyrics :-

This town is cooler now
I think it’s sick of us
It’s time to make our move
I’m shakin’ off the rust
I’ve got my heart set on anywhere but here
I’m staring down myself, counting up the years
Steady hands just take the wheel
Every glance is killing me
Time to make on elast appeal for the life I lead

Stop and stare
I think I’m moving, but I go nowhere
Yeah, I know that everyone gets scared
But I’ve become what I can’t be
Stop and stare
You start to wonder why you’re here not there
And you’d give anything to get what’s fair
But fair ain’t what you really need
Oh, can you see what I see


They’re tryin’ to come back, all my senses push

Untie the weight tags I never thought I could
Steady feet don’t fail me now,
I’m gonna run till you can’t walk
But something pulls my focus out, and I’m standing down.

Stop and stare
I think I’m moving but I go nowhere
Yeah, I know that everyone get scared
But I’ve become what I can’t be
Stop and stare
You start to wonder why you’re here not there
And you’d give anything to get what’s fair
But fair ain’t what you really need
Oh, you don’t need

Stop and stare
I think I’m moving but I go nowhere
Yeah, I know that everyone get scared
But I’ve become what I can’t be
Oh, do you see what I see.

nasuha

Photobucket
Firman Allah bermaksud: “Hai orang yang beriman! Bertaubatlah kepada
Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu
akan menghapus kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang
mengalir sungai di bawahnya.” (Surah at-Tahrim, ayat 8)

Sabda Nabi Muhamad SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah sangat
gembira dengan taubat hamba-Nya daripada gembiranya seorang yang
kehilangan bekal bersama untanya di sebuah padang yang tandus kemudian
dia mendapatkannya kembali unta itu.” (Hadis Mutafaq alaihi)

Nasyid:Nasuha
Artis:Mestica

PadaMU ku serah segala

Hatta sepenuh jiwa raga

Hanya KAU yang Maha Pemurah

Meredakan hati yang gundah

Ya Allah

 

PadaMU ku curah segala

Perasaan yang melara

Engkaulah yang punyai cinta membawa ku ke puncak nasuha

Ku kesali kealpaan diriku

Ku tangisi kesilapan lalu

Walaupun sekali takkan ku ulangi

Ya Allah Tuhanku bantulah hambaMU

Jangan biarkan diriku terus dibelenggu

Ampuni dosa ku

Terangi hati ku

Izinkan ku kembali ke jalan redhaMU

 

Tiada lain yang ku harapkan

Hanya kasih sayangMU Tuhan

Membawa ku ke rimbun keampunan

Ya Allah

PadaMU ku serah segala

 

Ku kesali kealpaan diriku

Ku tangisi kesilapan lalu

Walaupun sekali takkan ku ulangi

Ya Allah Tuhanku

Bantulah hambaMU

Jangan biarkan diriku terus dibelenggu

Ampuni dosa ku

Terangi hati ku

Izinkan ku kembali ke jalan redhaMU

 

Tiada lain yang kuharapkan

Hanya kasih sayang MU Tuhan

Membawa ku ke rimbun keampunan

Ya Allah

PadaMU ku serah segala