Dalam Mihrab Cinta

bismillah

apa khabar anda semua? ingat saya tak? hahah. pasrah je la kalau tak ingat memandangkan lamanya tak update blog. Come to think of that, saya rasa pelik kalau tak lama. haha.

sibuk mengejar macam macam dateline menyebabkan kalau ada masa terluang, saya akan terbaring dan membaca.

susah kot nak update blog dalam keadaan terbaring terlepek. aha.

I came across one blog, yang share lirik Dalam Mihrab Cinta ni. And actually it is one of my favorite song too. So saja nak share dengan yang lain, kot la anda macam saya..sekali dengar lagu ni terus terjatuh hati. dan of course, bila dengar lagu ni, teringat encik suami (tak kan nak ingat pakcik cafe pulak kan -_-)

Dalam Mihrab Cinta

Tak terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu nan indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah
Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan nan suci
Menyatukan janji
Bunga-bunga cinta indah bersemi
Di antara harap pinta padanya
Tuhan  tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta
Memboncah di hati harapan nan suci
Dalam mihrab cinta

________________________________________

tadi time siapkan breakfast,  suami panggil suruh tengok amazing race sebab locationnya kat christchurch – tak pasti reasonnya suruh tengok tu sebab adik pernah belajar sana ke, atau sebab saya pernah ke sana ke, atau sebab tempatnya superb punya lawa ke… tapi memang wonderful, subhanallah.

dan melihat dia ternganga je tengok scenerynya, menyebabkan saya terus rasa nak jadi tourist guide dia berjalan kat sana. Siapa tau macam mana nak dapat tiket murah murah je ke NZ? please please..tell me please..haha

memorable moments at holy lands (seronok + sayu)

alhamdulillah. we touched down safe and sound at KLIA at wednesday noon last week.

Madinah and Makkah are so great and awesome.

splendid experience we have back there.

and we really aim we can be among the frequent visitors there.. amin..

may be for the next time, we can bring wafiy sidq together..

poor him to be left out from a great vacation..

this was our first time, indeed, it was very memorable..

we have one tip to be shared with others who are planning to go there, regardless it’s your first time or whatsoever time..

read the story, sirah and chronology about both holy masjids there..

you will surprise with the penghayatan you will get after knowing all the stories..

you will start staring at the buildings, memorizing back all the events happened inside, in front, beside, behind it..

you will start staring at the tombs, at the walls, at the roofs, at the street, at the hills…

and you will stare with those happy, sorrow, and indescribable feelings..

you will just think like.. what if i was there with rasulullah, with the sahabiah, with those tabiin… how lucky was I to be there..

oh..the feeling is so great =)

we bought these two books about masjid nabawi and masjidil haram there.. so i can say that it was a bit late to khatam the book there…i mean i got that penghayatan late~ i should read it one day or two days before leaving malaysia..

it is done anyway.. we are here, and we will be there again when Allah grant us to be there.. insya Allah..

I want to share some pictures and some stories with you..

ni tengah tak ramai orang i can say..

hari pertama,kedua,ketiga kami di sana je yang kurang orang..

start hari keempat, ramaiiiii sangat.. berebut nak tawaf.. uuchh..

memang sakit sakit la badan kalau lepas tawaf tu, kena tolak kena senggong kena himpit.. haha

see the multazam? tempat antara pintu kaabah dan bucu hajarul aswad.. tempat mustajab doa..

kiranya kosong lagi tu.. i managed to get there during my second day there (hari tak berapa ramai orang)..

hajarul aswad memang tak dapat pergi, tak dapat tengok pun..tak kisah la pergi bila bila masa pun..ouch,

di multazam dan pintu kaabah, boleh berlama lama juga di sana,  sebab time tu agak kosong.. kami (read: bro nas & i) pun tak de la bermatlamat untuk memegang pintu kaabah time tu, cuma tengah tengah tawaf tu tengok tengok kosong pintu tu! eh?? kosong??? biar benar???? selama lama ni yang penuh sampai bersangkut sangkut tu pergi mana?

excited with the opportunity, i dragged bro nas to go there.. started with multazam, pintu kaabah, sepanjang dinding di side itu kami sentuh sambil bertawaf sambil berdoa… perasaan tak usah cakap lah..it was my first time touching kaabah, and yet, i started with multazam~! alhamdulillah.. it is a miracle since we could do that without pushing, pulling and struggling..nobody blocked us.. a blessing feeling!

then, bau atar pada tangan, tak usah cakap la..melekat! kaabah memang wangi~

tamak dengan perasaan bahagia itu, saya ajak bro nas ke hijr ismail pula.. mana tau Allah izinkan pula kami masuk tanpa merempuh (merempuh tuuu~) tapi bila pergi, memang penuh..memang sangat penuhh.. bro nas kata, “tak pe la, lama lagi kita kat sini.. ada banyak peluang lagi”.. so that’s it.. kami sambung menghabiskan tawaf dengan bahagia.. (cumanya, memang sampai sudah saya tak berpeluang ke hijr ismail..hanya bro nas mampu -_- sob sob..dia pergi tanpa saya~)

cerita about tangan yang bersangkut…

don’t get what i mean? kejap tunjuk gambar lain..

nampak tak tangan bersangkut sangkut kat pintu kaabah tu?

mereka memang suka bersangkut di situ, dan menangis meratap dan berdoa…

pendek kata suasana di depan pintu kaabah biasanya agak bingit dan sesak.. most of the times..

dan saya agak pelik sebenarnya kenapa mereka suka bergantung dan peluk peluk kaabah di situ.. pada mulanya saya fikir mereka sangat obses dengan pintu kaabah..sementelah dikatakan antara tempat paling mustajab doa..

dan setelah saya membaca buku tentang masjidil haram, saya mendapat pencerahan..

rupanya diriwayatkan rasulullah suka melekatkan permukaan tapak tangan, dada dan pipi di multazam sambil berdoa (ini dipanggil beriltizam).. rasulullah saw dikatakan melakukan perbuatan ini selepas tawaf selesai 7 pusingan.. dan disebut multazam kerana itulah..

saya tak pernah dengar cerita ini, maka saya pun terlopong juga time baca buku tu.. riwayatnya oleh siapa ada dinyatakan *tapi tak hafal la pulak* maka terus saya teringat orang orang yang suka memeluk multazam tu..

patut la ramai sangat melekat di sana.. agak saya, mereka meniru perbuatan rasulullah..cumanya….

rasulullah saw tak ada la suruh bergantung gantung dan meratap.. mungkin mereka rasa susah payah berebut mahu menyentuh kaabah dan multazam, maka sekali dapat, might as well terus berlama dan bergantung gantung kan?

*dan saya menyesal kerana baca buku tu lambat..selepas tau kisah nabi buat macam tu, saya tak berkesempatan lagi dah untuk menyentuh multazam dek kerana ramai sangat orang. cuma saya berharap moga doa saya sewaktu menyentuh multazam dikabulkan*

nampak polis yang berdiri tinggi di tepi bucu tu?dia tengah menjaga hajarul aswad…

memang tak dapat dilihat dari jauh batu syurga yang dibawa turun oleh jibril itu, kecuali kalau kita memang in purpose nak berhimpit untuk mendekat dan berebut.. time tu la biasanya memang berlanggar langgar lelaki dan perempuan..

sebabnya, kalau kita lalu depan bucu tu untuk tawaf aje pun (meaning jauh dari bucu batu) kita memang akan bersesak.. kawasan top untuk jam…hehe..

untuk angkat tangan melambai kaabah juga sudah agak susah.. tak boleh berhenti sambil lambai..karang kena langgar je.. kena lambai sambil berjalan..

so mengikut kata bro nas, dari kita mencipta dosa berebut berlanggar semata untuk mendapat perkara sunat, better avoid kan? maka sampai sudah saya tak pernah tengok dan sentuh batu syurga itu.. *dikatakan time umrah lain memang senang nak tengok, time kami ni kebetulan peak season, orang ramai macam nak awal haji dah*

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda “Antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah disebut multazam, barang siapa beriltizam di antara keduanya dan memohon kepada Allah sesuatu nescaya Allah akan mengabulkan permintaannya”

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah bersabda tentang hajarul aswad “Demi Allah, niscaya Allah akan membangkitkannya pada hari Kiamat, dengan memiliki dua bola mata melihat dengannya, serta lisan yang berkata dengannya, dia akan bersaksi atas siapa yang mengusapnya dengan benar” (HR Tirmidzi)

inilah coretan pertama saya mengenai kembara tanah suci kami..

moga ketemu lagi di lain waktu untuk kisah maqam ibrahim, hijr ismail dan lain lain pula (haha.kenapa dah macam pengacara rancangan tv ni?)

struggling looking for a mood of ‘rajin’ di bulan november

rumah kami baru berstreamyx. maka baru terasa nak tulis blog. sebelum ni rumah ni berinternet, tapi bukan streamyx rasanya, slow bukan main.

tapi nak tulis apa eh. first, nak share perbincangan saya dengan bro nas semalam, tentang ibadat qurban. sebabnya, kami baca status ustaz azhar idrus, cakap tentang salah amalan bagi kulit pada tukang sembelih. so macam confuse. cari cari info, dapat yang ini:

Bagi mereka yanmg melakukan korban juga diminta memberi sedekah kulit binatang korbannya atau pun dia sendiri yang menggunanya. Dia dilarang menjualnya atau pun memberinya kepada penyembelih sebagai upah bukannya sedekah. Ini adalah kerana perkara itu boleh menyebabkan berlakunya kekurangan daripada binatang korban dengan merosakkannya pada perkara yang dilarang. Apa yang diriwayatkan oleh imam al-Baihaqi daripada nabi S.AW telah bersabda yang bermaksud : Sesiapa yang menjual kulit sembelihan maka tidak dikira korban baginya.

harapnya maklumat ini berguna pada masa hadapan =). selain itu, saja nak kongsi gambar gambar sebenarnya. bukan gambar raya. gambar raya ada pada laptop bro nas. maka gambar birthday celebration je ada. tak pe eh? haha. siapa je pun nak tengok ni…*cakap sorang sorang*

(biasa la, bila gambar pun bro nas yang ambil, senget cenggini la..wafiy je penuh)

on the day, sadly, bro nas pack la pulak kelas dia. dari pagi sampai malam. kalau hari selasa lain pun, selalunya sampai maghrib je. tiba tiba 0111 la pulak dia buat test sampai pukul 10 malam kat students dia. ish ish..tapi sebab dia determined nak sambut jugak birthday kita yang tak de la seberapa ini, berusaha cari kedai yang bukak lepas pukul 10 (pekan of course la tiada kan, so ke kuantan la kami)…

cari punya cari, terjumpa kedai sushi..saya dah excited..wah..boleh request.. tiba tiba dia tak setuju. huh?? kenapa??

dia kata tak best. tak de orang melayu kat dalam tu.

ok kan je la.. hehe.. last last dalam berusaha cari the best tu, jumpa banyak jugak la kedai, tapi akhirnya ke KFC jugak. haha. kenapa eh? tak dapat dipastikan. mungkin sebab dah malas mencari. so ini la gambarnya, menyambut hari lahir tanpa kek~

rupa rupanya, bro nas saja tak nak bagi sebab dah plan untuk makan di restoran korea pada lusa harinya…~ hamoih hamoih… pandai pulak planning ye.

siap dengan kek yang saya memang teringin segala…

oh my… saya sangat rindu dengan makanan korea (walaupun selalu buat sendiri tapi tak sama ok)… dan sementelah saya diberi penghormatan memilih menu, saya pun excitedly pilih sundubu chigae dan bulgogi~

marvellous marvellous… (gambar di atas) .. mereka yang first time makan pun boleh habiskan dengan laju. pendek kata, macam makan makanan melayu dengan tangan lah…(sebenarnya berusaha guna chopstick tu~)

so pada sesiapa di kuantan, pekan yang teringin makanan korea, sila ke jalan beserah dan pergi ke JJ Kimbab…harga boleh tahan..cuma mungkin la tak betul betul original rasa dia kan… ada juga la yang kurang…seperti, sundubu chigae patut letak telur fresh, chef nya letak telur rebus pula. tapi saya layankan aje. kempunan kan~

dan disebabkan raya qurban ni dapat banyak daging, maka bro nas request pulak bulgogi homemade…hamoih, mentang mentang dia dah tahu bulgogi tu sedap…semedang la requestnya nanti..hehe..

mari saya kongsi resepi bulgogi dari internet… saya buat di rumah mentua, adik beradik ipar dan umi laju je makan..so proven sedap (kot?). sangat senang. mari buat ramai ramai.

BULGOGI BEEF

Ingredients

  • 1-1.5 lbs. of thinly sliced rib-eye steak purchased from a Korean market. Or you can slice your own rib-eye or sirloin steak across the grain in paper thin slices. Partially freezing the beef helps with cutting clean slices.
  • 1/3 cup of soy sauce or for a Gluten-Free variation, use San-J Organic Tamari Wheat Free Soy Sauce found in the health food section of your local grocery store.
  • 3 Tbl white sugar
  • 1 Tbl sesame oil
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1/4 of a medium yellow onion, halved and sliced into medium moon shaped slivers
  • 2 green onions including the white parts, finely sliced into small pieces
  • 2 Tbl toasted sesame seeds
  • 1/4 tsp of red pepper flakes
  • 2 pinches of black pepper
  • optional 1/4 tsp. of ginger, finely minced
Instructions
  1. Whisk all the ingredients together in a medium bowl except beef and onions. When most of the sugar has dissolved, add beef and onion slices to the bowl and massage the marinade with your hands into each slice of beef. Cover and refrigerate for 1 hour. To pan fry, place a few slices of beef in single layers and completely flat on a hot oiled frying pan and fry each side until cooked. Some people prefer to cook the bulgogi until some of the edges have turned dark brown and crispy. Serve with a bowl of hot rice. Enjoy!
ini lah budak yang beriyer beraya di rumah wan nya..~
apapun, many thanks to bro nas dan juga adik ainul kerana berpakat pakat menyambut, juga struggle cari restoran korea di kuantan eh. ada masa, kita pergi lagi.
i lobe u somi..~ *lain kali tak birthday pun kita pergi ok*
current condition: saya baru dapat surat offer sambung belajar. currently, tengah menyemai mood rajin untuk menjadi student yang cemerlang.. susah juga kerja semaian ini~ doakan saya berjaya rakan rakan..=)

 

 

 

 

 

 

suami saya

 

 

salam wth

kiri gambar ini suami saya yang tercinta (tunjuk gambar raya, baju tengah sedondon, baru nampak loving..haha). sepanjang saya demam beberapa hari ini, dia yang menjaga saya dan menguruskan wafiy. terima kasih yang tidak terhingga. sekarang saya sudah agak sembuh, alhamdulillah. tak perlu lagi makan disuap, air dibancuh =)

 

Ahlan wasahlan ya ramadhan

image

Wafiy and parents wish you happy fasting with the doa, may we get the best of ramadan..

sangat elok menggandakan amalan, tapi Jangan hipokrit kerana ramadan..
Bukan konsepnya bertudung hanya dalam ramadan,membaca quran hanya dalam ramadan, bersolat di masjid hanya dalam ramadan..tidak mengumpat hanya sepanjang ramadan..

Itu tuntutan sepanjang waktu..hindari perbuatan mendewakan ramadhan..

Thousands apologizes from us..let us make the most out of it.
*jangan telepek tidur je macam awang tiger ni*

=)

sewaktu result exam keluar hari tu, kami dilingkungi kesibukan yang tidak bertepi (haha..nak submit thesis)..maka sebagai meraikan result saya (yang takde la best pun, tapi bila result keluar, memang fitrahnya untuk diraikan kan?..haha) bro nas belikan sebekas aiskrim nestle tiga perisa tu..saya berusaha tabur tabur colorful rice ni bagi nampak heaven … at least, it was heaven to have ice cream with colorful rice while editing your thesis…

tengok budak tecik nih..dia yang beria celebrate result kita…

then we managed to finish our thesis (in rush, sebab nak pindah).. we’d planned to move to kuantan on tuesday in the first plan, had delayed since thesis was still not ready to be submitted..second plan was on thursday, tukar lagi..last last friday pulak..insyaAllah stick friday sebab dah submit ~

submit untuk viva la kan..belum boleh dihardcoverkan..tapi untuk ke peringkat ni pun saya dah banyak meng’abai’kan wafiy…aha..poor him had to play alone…bro nas pun sama..submit thesis one day after me, and because of that..we’d celebrated the days of one-hour sleeping with going to halal chinese food restaurant at mutiara rini~

corn soup with crabmeat + chicken with cashew + mushroom with oat + lychee tea + longan juice = terbaik!

kenapa wafiy macam tak enjoy?kan tidur cukup?

apapun semoga selamat semuanya..perjuangan menuntut ilmu masih belum selesai..dan walaupun kita dah dapat phd sekali pun, kita masih tidak selesai kerana inilah perjuangan yang tiada had..sentiasa hingga ke mati~

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali”.

 

Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi